Jäsemete laboris kasvatamine võib saada peagi võimalikuks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäsemete kasvatamine inimese enda rakkudest võimaldaks tulevikus loobuda kohmakatest proteesidest.
Jäsemete kasvatamine inimese enda rakkudest võimaldaks tulevikus loobuda kohmakatest proteesidest. Foto: SCANPIX

Robootika vallas toimuvad arengud võimaldavad konstrueerida järjest keerukamaid ja elutruumaid kunstjäsemeid, ent see pole vähendanud teadlaste lootust asendada amputeeritud jäsemeid inimeste enda rakkudest koosnevate käte ja jalgadega.

USA teadlased on nüüd kontseptsiooni tõestamiseks kasvatanud katseklaasis funktsioneerivate veenide ja lihastega roti esikäpa, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kuigi arstid on juba kümneid aastaid siirdanud sarnaselt neerudele, südametele ja kopsudele ka käsi ja jalgu, peavad uue jäseme saanud võtma oma ülejäänud elu nende äratõukereaktsiooi vältimiseks immuunsüsteemi allasuruvaid ravimeid, mis mõjutab nende üldist elukvaliteeti.

Probleemist aitakski kõrvale hiilida inimese enda rakkudest uue jäseme kasvatamine. Laboris roti esikäpa kasvatanud Harald Ott Massachusettsi üldhaiglast plaanib järgmise sammuna teha sarnaseid katseid inimrakkudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles