Populaarsed higistamisvastased tooted ei lõhna ega määri riideid

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Mida soojemaks lähevad ilmad, seda enam puutuvad inimesed kokku delikaatse murega nagu higistamine. Kuidas seda vähendada ja millega selle vastu võidelda – häid nõuandeid jagab Viru keskuse Apotheka proviisor Liis Kruus. 

Kuigi higi eritamine on täiesti normaalne kehareaktsioon, mis suureneb näiteks sportides, rasket tööd tehes, palaviku korral või stressiolukorras, ei taha keegi märgade kaenlaalustega tööpäeva jätkata, libedate kätega koostööpartnerit tervitada või kontoris ebameeldivalt lõhnata. Liigne higistamine on probleemiks paljudele – kolm protsenti inimestest kannatab pideva ja ligi veerand aeg-ajalt esineva tugeva higistamise käes. Higistamist esineb tavaliselt kätel, jalgadel ja kaenla all, harvem näol. Liighigistamise vastu leiab vahendeid mõistagi suurematest poodidestki, kuid inimesed on järjest enam hakanud nõu küsima apteekritelt, kus müügil rohkem allergiavabu tooteid. 

„Paljudele on tähtis, et antiperspirandi toime kestaks vähemalt ööpäeva. Tihti ollakse juba paljusid deodorante proovinud, kuid neil ei ole olnud piisavat toimet. Samuti uuritakse, mille poolest erineb deodorant antiperspirandist,” rääkis proviisor Liis Kruus. Deodorantidega võrreldes on antiperspirantide toimeaeg pikem, see ulatub isegi kuni 72 tunnini. „Populaarsed on tooted, mis ei lõhna ega määri riideid ning mida on mugav peale kanda. Eks soovitused olenevad veidi ka sellest, missugune on inimese eluviis. Antiperspiranti peaks peale kandma enne magama minekut, nahk peab olema kuiv ja terve,” selgitas Kruus. Tõhusamatest apteegis müügil olevatest antiperspirantidest nimetab proviisor Iwostini pikatoimelist antiperspiranti AspiriaVichy 48 tunnise kaitsega rull-antiperspirantiMaximi rull-antiperspirantiDermixi öösel kasutatavat tupsutatavat antiperspiranti Absolute Dry, mida on saada ka niiskete salvrättidena ning Eucerini intensiivset deodorant-antiperspiranti, mis pakub 72 tundi kestvat kaitset liighigistamise ja ebameeldiva lõhna vastu. 

Kes aga leiab, et nii pikaajalisel kaitsel pole mõtet, võib otsustada deodorandi kasuks. Sellisel juhul on väärivad esile tõstmist näiteks BioNike Defence Deo 48 tunnise kaitsega rulldeodorantBabé rulldeodorantSebamedi 24 tunnise kaitsega rulldeodorant  ja Lavilini revolutsiooniline pulkdeodorant, mis pakub kaitset 72-ks tunniks. Värske lõhna tagab aga kindlasti Weleda Citrus Deodorant, milles on mahedalt ja desodoreerivalt toimivad sidruni ja apelsini koortest pressitud eeterlikud õlid. Deodorant värskendab ja elavdab nahka, neutraliseerides ebameeldiva lõhna ja on antibakteriaalse toimega.

Uudisena kapslid

Lisaks apteegist soetatule soovitab Kruus tihti vannis või duši all käia. „Samas tuleb jälgida, et lõhnastatud seebid ei põhjustaks omakorda nahaärritust. Ning pärast pesu tuleb end korralikult kuivatada,” lisas Kruus. Noortel, kes on tihti hädas higistavate jalgadega, soovitab proviisor kanda naturaalsest materjalist sokke ja neid võimalikult tihti vahetada. Müügil on ka jalgade higistamist leevendavaid ning higilõhnaga võitlevaid aerosoole ja kreeme. Näiteks on populaarne Lavilin jaladeodorantkreem, mis kõrvaldab kuni 15 päevaks ebameeldiva higilõhna, hävitades higilõhna põhjustavaid baktereid, seejuures ei blokeeri poore ega pidurda organismi normaalset funktsiooni – higistamist. Teine jalgadele mõeldud põnevam toode on Allpresan pedicare vahtkreem salvei ja tammekooreekstraktiga, mis vähendab higistamist ja tugevdab naha kaitsebarjääri.

Eraldi on aerosoole ka jalatsitele, mis neutraliseerivad ebameeldiva lõhna. Neist võib soovitada näiteks Scholl Fresh step jalatsite deodoranti.

Pealekantavate vahendite kõrval küsitakse apteegist järjest enam ka higistamist vähendavaid kapsleid. Salveil põhinevad kapslid Nosweat mõjuvad seespidiselt ja reguleerivad higieritust kogu organismis, mitte ainult kehapinnal. Need sobivad seega eelkõige suurema higistamise korral, samuti näiteks klimakteeriumiga kaasneva, ülekaalust tingitud ning käte ja jalgade higistamise korral.

Leevendust pakuvad ka spetsiaalsed kaasas kantavad Maxim Wipes aktiivainega immutatud salvrätid, mis sisaldavad 15% -list alumiiniumkloriidi veebaasilist lahust (analoogne Maxim antiperspirandiga), sobides eriti hästi kasutamiseks näol ja otsmikul, aga ka teistes higistavates piirkondades. Need salvrätid on sobilikud mitte ainult keskmisest enam higistamisele kalduvatele inimestele vaid ka neile, kes higistavad enam vaid periooditi, kas siis emotsionaalse või füüsilise pinge, palavuse, avalike esinemiste, kitsamate riiete kandmise vms tõttu. Kui nägu kipub higistama, mõjub nägu toniseerivalt ka Avene näkku pihustatav näovesi, mida võib pihustada ka otse meigi peale.

Lisaks füüsilisele aktiivsusele ja kuumale ilmale soodustab higistamist ka stress, teravamaitselised toidud, alkohol, kofeiin, mõned ravimid ja hormonaalsed muutused aga ka mitmed haigused. „Kui antiperspirandiddeodorandid või kapslid ei aita ja mure on suur, soovitame pöörduda arsti poole, sest higistamine võib anda märku mõnest tõsisemast haigusest,” ütles Kruus. Soojal suvepäeval, aga ka sportides või füüsilist tööd tehes higistamine on igal juhul tervislik nähtus: kehast eralduvad mürkained, soolad ning vesi. Seega peaks aiatöid tehes või sportides vedelikuvarud alati käepärast olema, et organism liigselt ei dehüdreeruks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles