Vaktsineerimisvastaste laps võitleb haiglas oma elu eest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Hispaanias esmakordselt 30 aasta jooksul difteeriasse haigestunud kuueaastase lapse vanemad tunnevad ennast kohutavalt süüdi, et olid otsustanud lapse vaktsineerimata jätta.

Barcelona Vall de Hebroni haigla intensiivraviosakonnas oma elu eest võitleva poisi vanemad tunnevad ent petetuna, kuna vaktsineerimisvastase liikumise propaganda veenis neid oma last mitte vaktsineerima, kirjutab thelocal.es.

Kataloonia piirkonna rahvatervise esindaja Antoni Mateu märkis, et tegemist on toreda paariga, kes tunnevad juhtunu pärast kohutavat süütunnet.

Ta rõhutas, et vanemate suhtes ei kavandata mingeid sanktsioone ei lapse vaktsineerimata jätmise pärast ega seoses lapse ravikulude või ka infektsiooni leviku tõkestamise kuludega.

Praegu püütaksegi ennetada difteeria levikut ning tuvastada kõik isikud, kes võisid haigestunud lapsega pärast tema nakatumist kokku puutuda.

Tänu rutiinsele kaitsepookimisele saadi difteeriast Hispaanias võitu 1986. aastal ning antud juhul on tegemist esmakordse ametlikult registreeritud nakatumisega sellest ajast saati.

Girona lähedalt Oloti linnast pärit poisil tekkisid esimesed haigussümptomid 25. mail. Väidetavalt oli ta siis just tagasi tulnud koolilaagrist, kuid teistest nakatumisjuhtumitest pole seni teatatud.

Haigla esindaja sõnul reageerib poisi organism ravile hästi, kuid ta viibib endiselt väga raskes seisundis.

Antud juhtum vallandas Hispaanias kirgliku debati selle üle, kas vanemad peaksid olema seadusega kohustatud oma lapsi vaktsineerima.

DIFTEERIA VAKTSIIN

Eestis kuulub difteeria vaktsiin riiklikku immuniseerimiskavva, mille alusel võimaldatakse teatud vaktsiine lastele ja täiskasvanutele tasuta.

Eestis vaktsineeritakse riikliku immuniseerimiskava alusel lapsi kokku 11 nakkushaiguse vastu. Lisaks võimaldatakse riigi kulul täiskasvanutele difteeria ja teetanuse kordusvaktsineerimisi.

Difteeria korral tekib hingamisteedes, peamiselt neelus ja kõris kattudega põletik. Paksud katud kõris võivad põhjustada hingamistakistuse ja lämbumise. Kui haigustekitaja toksiin kahjustab südant või närvisüsteemi, võib haigus lõppeda surmaga – ligikaudu iga kümnes difteeriasse haigestunu sureb. Eestis ei ole viimastel aastatel difteeriat esinenud, küll on aga jätkuvalt esinenud difteeria haigusjuhtusid meie naaberriikides Lätis ja Venemaal.

Allikas: vaktsiin.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles