Põhjus, miks on hommikuti halb kohvi juua

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikukohv suurendab kortisoolide taset.
Hommikukohv suurendab kortisoolide taset. Foto: Peeter Langovits

Kohv on juurdunud paljude inimeste hommikurutiini, kuid selle joomine pärast ärkamist ei pruugi olla tervisele kasulik.

Meie keha toodab kortisooli, mida nimetatakse stressihormooniks, vahendab Independent. See hormoon reguleerib peamiselt meie öö ja päeva tsüklit, aidates hommikul üles ärgata ja õhtul uinuda. Peamine mõte on selles, et kui meie keha vabastab kortisooli, tunneme end ärkvel ja puhanuna.

Kaks põhilist probleemi, mis ilmnevadki hommikul kohvi joomisega, on see, et kofeiin segab kortisooli tootmist, kuna keha toodab vähem hormoone, mille tõttu keha funktsioneerimine sõltub kofeiinist. Inimesed peaksid kohvi jooma ennelõunal kella 10 ja 12 vahel ning pealelõunal kella 14 ja 17 vahel, kui nad tahavad suuremat osa kofeiinist maksimaalselt kasutada. Nendel aegadel on kofeiini tarbimine kõige sobilikum, sest see ei häiri meie keha loomulikke protsesse.

Kohvijoojad, kes on hommikuti ilma kohvita rampväsinud, on tõenäoliselt muutnud oma ööpäevarütmi sellisel viisil, et nad vajavad kofeiini ärkvel olemiseks ning päeva alustamiseks. Seega, nad pole harjunud seda tegema ilma kofeiinita.

Kui see kõlab tuttavalt, siis tasub mõelda hommikusest kohvist loobumise peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles