Vaimsed häired pole andekuse eelduseks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kümneid tuhandeid islandlasi hõlmanud uuring näitab, et kunstnike ja teiste loometegelaste genoomis leidub keskmisest sagedamini skisofreenia ja bipolaarse häirega seostatavaid geenialleele, kuid ühisosa selgitab vaid murdosa inimeste loomingulisest võimekusest.

Kari Stefanssoni ja tema kolleegide töö viitab, et vaimuhaigustega seostatavad geenialleelid võivad tõsta inimeste loovust, kirjutab ERRi teadusportaal.

End maalikunstnike, kirjanike, muusikute ja tantsijatena määratlenud inimeste genoomis leidus bipolaarse häire ja skisofreeniaga inimeste genotüübis leitavaid geenimutatsioone neljandiku võrra sagedamini kui vähemloovate ametite esindajatel, kelle hulka arvati näiteks põllumehed, müüjad ja ehitustöölised.

Uurimuses vaatluse alla võetud geenimutatsioonid kergitavad kokkuvõtlikult bipolaarse käitumishäire ja skisofreenia avaldumise riski vastavalt kolmandiku ja poole võrra. Inimeste loomingulistes võimetes nähtavatest erinevustest selgitavad need oluliselt vähem, umbes 0,25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles