Kõrvakuulmise kaotamine ohustab miljardit noorukit

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklappidest valju muusika kuulamine põhjustab jäädavaid tervisekahjustusi.
Kõrvaklappidest valju muusika kuulamine põhjustab jäädavaid tervisekahjustusi. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsioon hoiatab, et 1,1 miljardit noorukit on kõrvakuulmise kaotamise ohus pideva audioseadmete kasutamise tõttu.

Kuulmiskahjustused tänapäeva teismeliste hulgas on 30 protsenti suuremad kui 80ndatel ja 90ndatel, vahendab NBC News.

«Peamine põhjus, miks noortel on kuulmiskahjustusi, on praegusel ajal nutitelefonidest ja iPod-idest muusika kuulamine,» ütleb doktor Sreekant Chekuri.  Kõrvaklappidest kuulatakse muusikat tihti just ühistranspordiga sõites, et summutada ümberringi kostvat müra, seetõttu on inimestel ka komme helitugevust veel kõvemaks keerata.

Kahjuliku helitasemega on ka populaarsed meelelahutusüritused, näiteks elektroonilise tantsumuusika festivalid, kus müratase võib ulatuda 120 detsibellini.

Rahvusvaheline Terviseinstitutsioon vahendab, et korduv kokkupuude üle 85 detsibellise heliga võib põhjustada koheseid  kuulmiskahjustusi, mille mõju ei ole enam kuidagi võimalik vähendada.

Arstid soovitavad noortel jälgida 60/60 reeglit, nimelt võiks helitase kõrvaklappides jääda alla 60 protsendi võimalikust ning valju muusikat oleks sobiv kuulata kuni 60 minutit päeva jooksul.

Newarki Ülikooli haigla audioloog Nicole Raia ütleb, et kasvavaks probleemiks on ka laste müraga kokkupuutumine. Lapsed räägivad küll kohinast kõrvus, ent kahjustusi pole võimalik kindlaks teha enne nende kahekümnendaid eluaastaid. Lärmakaid spordiüritusi ja kontserte külastades ning metroo või mõne muu valju transpordiga sõites võiksid väiksemad lapsed kanda kõrvakaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles