Lähis-Itta ja Lõuna-Koreasse reisijaid ohustab raske haigus

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses ohtliku MERS-koronaviiruse levikuga soovitab terviseamet Lähis-Itta ja Lõuna-Koreasse reisivatel inimestel vältida massiürituste ja rahvarohkete kohtade külastamist ning järgida rangelt hügieeninõudeid, riskipiirkonnast saabujad peaksid aga jälgima kümne päeva jooksul oma tervislikku seisundit.

MERS-CoV põhjustatud nakkushaigus on raskekujuline respiratoorne haigus, mis algab kõrge, üle 38-kraadise palaviku, köha, pea- ja liigesvaluga, millele järgneb kopsupõletik. Haigete suremus on kuni 40 protsenti. Vaktsiin selle haiguse vastu puudub.

Nakkusallikaks on kaamelid või haige inimene. Nakkus levib inimeselt inimesele piisknakkuse teel, on täheldatud ka tervishoiuteenuse osutamisega seotud nakatumist.

Terviseamet soovitab Lähis-Itta ja Lõuna-Koreasse reisivatele inimestele:

  • Vältida massürituste ja rahvarohkete kohtade külastamist
  • Hoiduda kokkupuutest haigete inimestega, kellel esineb respiratoorseid sümptomeid
  • Hoiduda kontaktist haigete loomadega
  • Vältida toore või ebapiisavalt termiliselt töödeldud loomse päritoluga toidu tarbimist
  • Hoiduda pesemata kätega näopiirkonna puudutamisest
  • Köha ja nohu korral katta nina ja suu pabersalvrätikuga ning visata see pärast kasutamist prügikasti
  • Pesta sageli käsi, eriti enne ja pärast kontakti loomadega.

Riskipiirkonnast saabujatele:

Riskipiirkonna maadest tagasipöördunutel on soovitatav jälgida kümne päeva jooksul oma tervislikku seisundit. Kohe, kui tekivad gripilaadsed haigusnähud (palavik, millega kaasneb köha, peavalu, kurguvalu, lihasvalu või hingamisraskus),  tuleb helistada arstile ja anda talle muu hulgas teada ka oma reisist MERS-koroonaviiruse levikupiirkonda.

Kui oled ise haige, hoia teistest inimestest eemale, et nemad ei nakatuks.

Köha ja nohu korral kata nina ja suu pabersalvrätikuga ning viska see pärast kasutamist prügikasti. Aevastamise või köhahoo korral sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Lõuna-Koreas leviv respiratoorse sündroomiga koroonaviiruse MERS-CoV nakkus suurim väljaspool Saudi Araabiat selle viiruse põhjustatud haiguspuhang.

Esimene Araabia poolsaarel nakatunud inimese laboratoorselt tuvastatud diagnoosiga haigusjuht kinnitati 20. mail 2015. Edasi nakatusid haigega kontaktis olnud lähedased, külalised ja teda ravinud tervishoiutöötajad. Seisuga 7. juuni 2015 on Lõuna-Koreas laboratoorselt kinnitatud 64 MERS-CoV-nakkuse haigusjuhtu, kellest 5 on surnud.

Alates 2012. aasta märtsist kuni 5. juunini 2015 on maailmas nakatunud sellesse haigusesse 1219 inimest, kellest vähemalt 449 on surnud. Haigust on registreeritud Lähis-Ida kümnes riigis: Saudi Araabias, Araabia Ühendemiraatides, Kataris, Jordaanias, Omaanis, Kuveidis, Egiptuses, Jeemenis, Liibanonis ja Iraanis; kaheksas Euroopa riigis: Türgis, Austrias, Suurbritannias, Saksamaal, Prantsusmaal, Itaalias, Kreekas, Hollandis ning seitsmes riigis mujal maailmas: Tuneesias, Alžeerias, Malaisias, Filipiinidel, Lõuna-Koreas, USAs, Hiinas. Kõik väljaspool Lähis-Ida haigestunud inimesed olid viibinud Lähis-Ida maades või olid kontaktis seal viibinud haigetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles