Teismelise silmast eemaldati maitsetaime abil kiini vastne

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiini kärbes võib paikneda kuu aega inimese naha all.
Kiini kärbes võib paikneda kuu aega inimese naha all. Foto: Kim Taylor

Peruust pärit 17-aastase poisi vasakust silmast leidsid arstid 3cm olendi, kes oli seal pesitsenud juba kuu aega.

Dr. Carolina Marchena koos oma kolleegidega kasutab basiilikulehti, et meelitada välja teismelise poisi silmast kärbsevastne. Doktor Marchena hoiab ürti poisi pisarakanali lähedal ja seejärel jätkab pintsettidega vastse tõmbamist. «See protseduur on vajalik, kuna uss oma suuruse tõttu ei olnud võimeline ise poisi silmast välja tulema. Väike osa, mis vastsest paistis, oli tema pea, millele me pintsettidega kuidagi moodi ligi pääsesime,» ütleb doktor.

Vastsed arenevad seal, kuhu nad oma munad jätavad. Kuigi kiini kärbes ei tekita pikaajalisi kahjustusi, kartsid arstid, et olend võib halva asendi tõttu kahjustada poisi aju. «Uss paiknes silma alalau juures, millega kaasnes suurem risk, sest silmalaug oli paistes ja sulges mingi osa ninaõõnest,» sõnab doktor.

Florida entomoloogia ja nematoloogia osakonna andmetel soodustab munade koorumist inimese kehasoojus, mille tulemusena hakkavad munad naha all arenema juba kaheksa nädala jooksul.

Vaata videost lähemalt, kuidas arstid eemaldavad poisi silmast kiini vastset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles