Millist trenni tuleb teha, et põletada rohkem rasvu?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sulle meeldib teha nii jõu- kui ka kardiotreeningut, siis parim viis põletada rohkem rasvu on teha kõigepealt jõutrenni ja seejärel kardiot – sellises järjekorras treenides pole lisaks ka seda ohtu, et oled jõutrenni tehes juba energiast tühi.  

Tsukuba ülikooli sporditeadlased tegid katse kümne terve meestudengiga, kelle keskmine vanus oli 23, kirjutab ergo-log.com.

Ühe korra pidid katsealused sõitma 60 minutit järjest ratast 50 protsendi juures oma maksimaalsest hapnikutarbimisest (VO2 max). See on veidi suurem intensiivsus kui lihtsalt rahulik sõit, kuid samas selline, mis võimaldab juttu rääkida.

Teine katse oli selline, kus nad pandi enne rattasõitu jõutrenni tegema. Nad tegid kolm-neli seeriat õlapressi, käte kokkuviimist trenažööril istudes, biitsepsikõverdusi, kükke, rinnalt surumist ja tõmmet plokil. Seda kõike raskustega, millega nad olid võimelised tegema vaid kümme kordust. Seejärel katsealused puhkasid 20 minutit enne rattasõitu. Veel ühel treeningkorral lasti neil aga enne kardiot puhata 120 minutit.

Kokkuvõttes selgus, et kõige rohkem rasvu kaotasid katsealused siis, kui jõutreeningule järgnes 20 minuti pärast kardiotreening. Põhjuseks võib olla teadlaste sõnul see, et jõutreeningu ajal eraldub adrenaliini ja noradrenaliini. Need stimuleerivad hormoonid sunnivad rasvarakke vabastama oma sisu vereringesse.  

Veel üheks sellise treeningjärjekorra eeliseks on see, et jõutreening stimuleerib rohkem kasvuhormooni tootmist. Kasvuhormoon stimuleerib aga nii rasvapõletust kui ka lihaskoe taastumist. Teised uuringud on aga näidanud, et kui kardiotreeningut tehakse enne jõutreeningut, siis on kasvuhormooni tootmine madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles