Kas rasvumine on pärilik?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring annab vihjeid selle kohta, miks ohustab rasvunud emade lapsi teistest suurem rasvumise risk.

Kui varasemad uuringud on näidanud selgelt, et rasvunud vanemate lastel on suurem tõenäosus olla rasvunud, ei olnud selle seose põhjused seni teada, kirjutab Web MD.

Uus uuring näitas, et rasvunud ema lapse rakud võivad saada juba emaüsas programmeeritud liigset rasva talletama või siis kujuneb neil välja selline ainevahetuse eripära, mis võib viia insuliini resistentsuseni, mis omakorda suurendab teise tüübi diabeeti haigestumise riski.

Teadlased eraldasid rasvunud ja normaalkaaluliste emade laste nabaväätidest tüvirakud ning kasvatasid neist laboris rasva- ja lihasrakud. Selgus, et rasvunud emade laste tüvirakudest kasvanud rakkudes oli 30 protsendi võrra rohkem rasva. Et selgitada välja, kas häiritud oli ka nende rakkude ainevahetus, oleks vaja edasist analüüsi.

Colorado ülikooli meditsiinikooli dotsent Kristen Boyle rääkis, et kuna tegemist on eeltulemustega, ei saa veel öelda, kas laboris kasvatatud rakkude erinevused vastavad ka nende laste füsioloogiale.

Samas on tema sõnul selge, et rasvunud emade laste rakkudel on vähemalt laboritingimustes suurem kalduvus suuremale rasvasisaldusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles