Noortel esineb luu- ja lihasvalusid üha enam

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes läbi viidud uuring näitab, et noorte täiskasvanute hulgas on kasvanud sagedaste luu- ja lihasvalude esinemine.

Kui luu- ja lihaste probleemide sümptomite sagenemise trend noorte täiskasvanute hulgas jätkub, siis on võimalik, et tulevikus toob see kaasa rohkem kroonilisi ja pikaajalisi valuprobleeme nii tööealise elanikkonna kui ka eakate inimeste hulgas, vahendab Meditsiiniuudised Medical News Today’d.

Teadlased, kelle rühma juhtis Airi Oksanen Turu ülikooli haiglast, võrdlesid nelja valimit, kuhu kuulusid alla 35-aastased üliõpilased, kes täitsid põhjalikud küsimustikud oma füüsilise, vaimse ja sotsiaalse tervise ning tervisekäitumise kohta.

Valimitesse kuulus vastavalt 2000. aastal 3174 isikut, 2004. aastal 3153 isikut, 2008. aastal 2750 isikut ning 2012. aastal 2425 isikut.

Perioodil 2000 kuni 2012 suurenes kõikide valutüüpide esinemine märkimisväärselt. Kõige levinumaks iganädalaseks valusümptomiks, mis ühtlasi aja jooksul kõige rohkem suurenes, oli kaela- ja õlavalu, mille esinemine kasvas 25 protsendilt 29 protsendini. Sellele järgnes alaseljavalu, jäseme- ja liigesevalu.

Kõik valutüübid olid naiste hulgas meestega võrreldes märkimisväärselt rohkem levinud.

Sarnaselt oli naiste hulgas mitme valusümptomi samaaegse esinemise tõenäosus 2,5 korda suurem kui meestel, vanemate üliõpilaste hulgas aga 1,3 korda suurem kui noorematel üliõpilastel. Aja jooksul suurenes ka üliõpilaste osakaal, kellel esines mitu luu-lihasevalu tüüpi samaaegselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles