Lihtne lahendus unepuudusest tingitud keskendumisraskustele

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unine töökaaslane.
Unine töökaaslane. Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et unepuudusest tingitud keskendumisprobleeme saaks leevendada seeläbi, kui õhtul hilja vähem süüa.

Uuring hõlmas 44 vabatahtlikku vanuses 21 kuni 50. Kolme päeva jooksul anti neile piiramatu ligipääs toidule ja joogile, kuid samas lasti neil öösiti vaid neli tundi magada, kirjutab Web MD.

«Täiskasvanud tarbivad õhtutundidel ligikaudu 500 lisa-kilokalorit, kui nad on saanud vähe magada,» ütles uuringu autor, Philadelphias asuva Pennsylvania ülikooli eksperimentaalpsühhiaatria ning une ja kronobioloogia osakonna juht David Dinges.

Neljandal ööl sai pool osalejatest endiselt piiramatult süüa ja juua, ülejäänud pool sai aga alates kella kümnest õhtul kuni magamaminekuni kell neli hommikul ainult vett.

Igal ööl kell kaks testisid teadlased katsealuste mälu, mõtlemisvõimet, unisust, stressitaset ja tuju.

Neljandal ööl selgus, et neil, kes olid paastunud, oli parem reaktsiooniaeg ja esines vähem tähelepanuhäireid kui neil, kes sõid ka hilja õhtul.

Lisaks selgus, et neil, kes said piiramatult süüa ka viimasel ööl, olid eelneva kolme ööga võrreldes palju aeglasemad reaktsioonid ja rohkem tähelepanuhäireid. Viimasel ööl paastunute puhul ei täheldatud aga võimete langust eelmiste öödega võrreldes.

Ühes teises uuringus leidis sama teadlaste meeskond, et kroonilise unepuuduse käes vaevlevatel täiskasvanutel on aeglasem ainevahetus. Teadlased märkisid, et inimesed peaksid kompenseerima seda kas füüsilise aktiivsuse suurendamise või toidu kalorsuse piiramisega, kui nad ei soovi kaalus juurde võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles