Kõhre taastamine tüvirakkude abil muutub üha reaalsemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päev, millal osteoartriidiga patsiendid võivad liigesevalu leevendada, kasutades tüvirakuravi kahjustatud kõhre taastamiseks, liikus hiljuti lähemale, kui teadlased teatasid kõhre edukast parandamisest rottidel embrüonaalsete tüvirakkude abil.

Edu aluseks on uus inimese embrüonaalsete tüvirakkude kasutamise protseduur või protokoll, mille töötasid rangetes laboratoorsetes tingimustes välja Suur­britannia Manchesteri ülikooli teadlased, vahendab Meditsiiniuudised Medical News Today’d.

Uuringut juhtis Sue Kimber, Manches­teri Ülikooli bioteaduste teaduskonna professor, kes loodab koos kolleegidega, et nende meetodit saab tulevikus kasutada valuliku liigesehaiguse osteoartriidi ravimiseks.

Osteoartriiti esineb peamiselt üle 60-aastastel inimestel ja see on oluliseks invaliidsuse põhjuseks. See on degeneratiivne haigus, mida põhjustab kõhre kulumine liigestes.

Kõhrerakud, mida nimetatakse ka kondrotsüütideks, tekivad kõhre eellasrakkudest. Uuringus kirjeldavad teadlased, kuidas nad kasutasid uut protokolli kõhre eellasrakkude saamiseks inimese embrüonaalsetest tüvirakkudest. Nad siirdasid kõhre eellasrakud kahjustatud kõhre roti põlveliigeses. Nelja nädalat hiljem oli kõhr osaliselt taastunud. 12 nädala pärast oli kõhre pind sile ning väljanägemiselt normaalse kõhre sarnane.

Hilisem taastatud kõhre uurimine näitas, et embrüonaalsetest tüvirakkudest saadud kõhrerakud olid koes endiselt olemas ja toimivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles