Raskelt haige mees valmistub pea siirdamiseks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Spiridonov
Valeri Spiridonov Foto: SCANPIX

Venemaalt pärit mees läheb 2017. aasta detsembris operatsioonile, kus Itaalia neurokirurg siirdab tema pea doonorkeha külge.

Kolmekümneaastane Valeri Spiridonov kannatab haiguse käes, mis on muutnud ta keha juhitamatuks lihatombuks. Pärast põhjalikke arutelusid Itaalia neurokirurgi Sergio Canaveroga on ta jõudnud veendumusele, et tahab saada esimeseks inimeseks, kes teeb läbi peasiirdamise, vahendab ERRi teadusportaal «Aktuaalset kaamerat».

Kirurg Sergio Canavero on veendunud, et operatsiooni õnnestumise protsent on 90, ent tema idee on pälvinud ka palju kriitikat: näiteks ei suudeta tänapäeval veel ühendada selgroonärve ja üks väljakutseid on ka see, kas suudetakse aju operatsiooni kestel elus hoida.

Samas neurokirurg William Matthews ütles, et paljud professorid kritiseerivad doktor Canaverot, kuid samamoodi kritiseeriti kunagi ka esimest südamesiirdamist, millest on praeguseks saanud tavaline protseduur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles