Suitsetamine põhjustab palju teisi vähiliike peale kopsuvähi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas JAMA Internal Medicine avaldatud uuring näitas, et 48,5 protsenti ligi 346 000 USA surmajuhtumist, mis on seotud 12 eri tüüpi vähiga, on sigaretisuitsu põhjustatud.

Uuringu juhtivautor dr. Rebecca L. Siegel ja tema kolleegid Ameerika vähiühingust kammisid läbi 2011. aasta USA terviseuuringu ja vähiennetuse uuringu andmed, kirjutab Medical Daily.

Nad leidsid, et 345 962 vähiga seotud surmast oli 167 805 seotud sigarettide suitsetamisega. Enamik neist surmadest olid seotud kopsu-, bronhide ehk suurte hingamisteede ja trahhea- ehk hingetoru vähiga ning ka larünksi- ehk kõrivähiga.

Pool kõigist suuõõne-, söögitoru- ning põievähi juhtumitest oli samuti seotud suitsetamisega.

Ameerika vähiühingu teatel on kopsuvähk peamine vähisurmade põhjustaja USAs nii meeste kui naiste seas, kuid seda peetakse ühtlasi kõige paremini ennetatavaks vähisurmade põhjuseks. Tubaka tarbimist seostatakse umbes ühega viiest surmast või 480 000 enneaegse surmaga igal aastal.

Lisaks kopsuvähile võib suitsetamine suurendada huule-, nina- ja põsekoopa-, kõri-, neelu-, söögitoru-, mao-, kõhunäärme-, neeru-, põie-, emaka-, emakakaela-, käärsoole-, munasarjavähi ja ägeda müeloidse leukeemia riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles