Ingver vähendab lihasvalu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingver turgutab organismi.
Ingver turgutab organismi. Foto: Panther Media/Scanpix

USA Georgia ülikooli sporditeadlased avastasid, et ingveri toidulisand vähendab lihasvalu.

Ajurveeda tervendajad on kasutanud ingverit valuvaigistina juba sajandeid. Kuid molekulaarsed uuringud on näidanud, et ingveri valu vaigistav toime ei tulene vaid platseeboefektist, kirjutab ergo-log.com.

Uuringud on näidanud, et ingver pärsib põletikufaktorite interleukiin-1 ja -12, leukotrieen ja TNF-alfa tootmist. Ning lisaks pärsib ingver ka valuretseptorit TRPV1.

Teadlased viisid läbi kaks eksperimenti. Ühes andsid nad umbes kolmekümnele katsealusele toorest ingverit. Teises eksperimendis nad kasutasid toidulisandeid, mille puhul ingverit oli kolm tundi kuumutatud. Katsealused võtsid kaks grammi ingverit päevas või siis platseebot kokku 11 päeva jooksul.

Kaheksandal päeval pandi katsealused, kes muidu ei tegelenud jõutrenniga, biitsepsit treenima. Järgnevatel päevadel mõõtsid teadlased katsealuste lihasvalu astet. Nii selgus, et kuumutatud ingver vähendas lihasvalu keskmiselt umbes veerandi võrra.

Teadlased ei olnud võimelised tuvastama, kuidas ingver täpselt valu vastu töötab. Nad märkasid näiteks, et ingverit manustanud katsealuste veri sisaldas vähem põletikufaktorit PGE2, kuid vahe oli samas nii väike, et sellega ei saa veel seletada ingveri valuvastast toimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles