Ejakulatsioonid vähendavad eesnäärmevähi riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi vähendavad sagedasemad ejakulatsioonid eesnäärmevähi riski sõltuvalt seemnepursete hulgast.

Andmed pärinevad ligi 32 000 meest hõlmavast tervishoiutöötajate terviseuuringu jätku-uuringust, mille jälgimisperiood on praeguseks 18 aastat. Uuringuperioodi vältel diagnoositi eesnäärmevähk 3839 mehel ja 384 neist surid sellesse haigusesse, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Uuringu alguses 1992. aastal selgitati küsitluste abil välja meeste keskmine seemnepursete arv kuus eelneva aasta jooksul. Küsitleti nii vahekorras, masturbatsioonil kui ka une ajal toimunud ejakulatsioonide kohta.

Meestel vanuses 40–49 aastat oli enamasti 8–12 seemnepurset kuus, ainult üheksal protsendil oli 21 või enam ejakulatsiooni kuus. Suurem osa meestest oli abielus, aga 21 või enam seemnepurset kuus saanud mehed olid suurema tõenäosusega lahutatud.

Meestel, kellel oli vähemalt 21 seemnepurset kuus, oli 20 protsenti väiksem eesnäärmevähi risk võrreldes meestega, kes ejakuleerisid neli kuni seitse korda kuus. 20-protsendiline riski langus esines nii vanusegrupis 20–29 aastat kui ka 40–49 aastat, samuti kogu elu keskmise osas.

Viiteid sellele, et sagedasemad seemnepursked võiksid kaitsta eesnäärmevähi eest, on välja tulnud ka varasematest uuringutest. Samas ei soovita teadlased keskenduda konkreetsele seemnepursete hulgale, vaid pigem rõhutada seemnepursete hulgast sõltuvat kaitsvat toimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles