Urmas Sule: tervisekeskus peab kuuluma selle tegelikule kasutajale

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglate liidu juht Urmas Sule.
Haiglate liidu juht Urmas Sule. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Haiglate Liidu juhi Urmas Sule sõnul on tervishoiuasutuste puhul mõistlik, kui need kuuluvad nende tegelikule kasutajale – seega ei pea ta mõistlikuks, kui tervisekeskuste omanikuks oleks 100-protsendiliselt riigile kuuluv Riigi Kinnisvara AS.

Riigikantselei palus sotsiaalministeeriumil põhjalikult analüüsida võimalust määrata ainsaks tervisekeskuste toetuse taotlejaks Riigi Kinnisvara ASi (RKAS), kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Eesti Haiglate Liidu juht Urmas Sule ütles, et RKASi kaasamine tervishoiukinnisvara arendusse  on Pärnu haigla puhul juba varem läbi mängitud.

Pärnu haigla puhul oli vaja pärast hoone valmimist paika panna, kumb mudel on jätkusuutlikum –  kas see, et kinnisvara haldavad haiglavõrgu arengukava haiglad ise või teeb seda RKAS.

«Jõuti järeldusele – ja ma arvan, et see on õige –, et haiglahoonete puhul on mõistlikum, kui hoone on tegeliku kasutaja omanduses,» rääkis Sule. Põhjus on selles, et tervishoiuasutused, eriti haiglad, on tehnoloogiliselt väga keerulised objektid.

«Kui hoone saab valmis, siis neid tingimusi, millele hoone peab ka järgmisel aastal vastama, tuleb kogu aeg juurde. See on nagu arenev organism. Muudatusi on oluliselt lihtsam teha, kui hooned on selle sama ettevõtte hallata.»

See, et RKAS ehitaks perearstidele kinnistud, pole haiglate liidu juhi hinnangul praeguses faasis jõukohane.

«See on küllaltki ajamahukas protsess,» lausus Sule. «Kõik institutsioonid peaksid selle mudeli järgi andma oma kinnisvara üle RKASile, tema peab projektid paika panema, tekib küsimus, kes saavad olema partnerid. See kõik on tervishoiusektoris väga keeruline isegi siis, kui tahe võib suur olla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles