Lugeja küsib: tasuta hambaravi Tallinna lastele vaid kahes kohas?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe lugeja kirjutas, et alates esimesest juulist läheb enamikus Tallinna hambaraviasutustes laste hambaravi tasuliseks ja üks hambaarst teadnud lausa öelda, et tasuta hambaravi hakatakse lastele osutama vaid kahes kohas.

«Viimane väide tundub minu jaoks absurdne. Tean vaid öelda, et paar nädalat tagasi veel Merimetsa Hambakliinikust öeldi mulle, et nemad vähempakkumisest osa ei võtnud ja piimahambaid ravivad nad alates 1. juulist 20-eurose soodustusega. Olen helistanud veel mõnda hambaraviasutusse, kust kuskilt ma ei saanud vastust, et alates 1. juulist ravivad nad laste hambaid tasuta,» kirjutas ta.

Vastab Haigekassa avalike suhete osakonna juhataja Katrin Romanenkov:  

«See info on eksitav – Tallinnas jääb laste hambaravis enam kui 70 partnerit, kellest kümmekond on uued partnerid. Ülejäänud on ka praegu haigekassaga laste hambaravi osas lepingut omavad teenuseosutajad, kelle juures lapsed saavad jätkuvalt edasi käia.

Praegu on Tallinnas laste hambaravi lepingupartnereid umbes 100, haigekassa kodulehel on kõigi partnerite andmed väljas: https://www.haigekassa.ee/et/partnerile/raviasutusele/ravi-rahastamise-lepingud 

Lepingupartnerite arv igaks lepinguperioodiks muutub teataval määral – mõni olemasolev ei taotle enam uut lepingut, mõned võivad konkursil konkurentidele punktiarvestuses alla jääda jm.

Ravikindlustuse seaduse kohaselt sõlmib haigekassa raviasutuste ja teiste teenusepakkujatega tähtajalised lepingud ravikindlustatud inimestele tervishoiuteenuste osutamiseks. Käesoleval aastal lõppevad neljaks aastaks sõlmitud lepingud hambaravi lepingupartneritega ning sõlmitakse uued nelja-aastased ravi rahastamise lepingud.

Lepingupartnerite valikul oleme kohustatud arvestama ravikindlustuse seaduses toodud asjaolusid, muuhulgas inimeste vajadust teenuse järele, teenuse osutamise kvaliteeti ja tingimusi, teenuse hinda jpm.

Asjaolude hindamiseks ning kvaliteetset teenust osutavate teenusepakkujate leidmiseks korraldame valikukonkursi, kus saavad osaleda kõik teenuse pakkumisest huvitatud ning kriteeriumitele vastavad teenusepakkujad.

Selle aasta 1. juulist algaval valikupartnerite lepinguperioodil on haigekassa rahastatava laste hambaravi (sh hambahaiguste ennetus) aastane maht ligikaudu 334 000 ravijuhtu ning laste ortodontia maht ligikaudu 46 000 ravijuhtu. Laste hambaravi rahastamine jääb võrreldes praegusega samale tasemele, s.t. teenust osutatakse jätkuvalt samas mahus ning lapsevanemad ei pea muretsema.

Kõigi nende partnerite juures, kellel 1. juulil leping lõppeb ning kellega uueks perioodiks lepingut ei sõlmita, rahastame nende laste hambaravi, kes on juba ennast järjekorda pannud või kellel on ravi pooleli kuni selle aasta lõpuni (põhjendatud juhtudel kauem). Seega ühtegi juba broneeritud aega ära öelda ei ole põhjust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles