Transrasvad nõrgendavad mälu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti Ameerikas tehtud teadusuuringus ilmnes, et noorematel kui 45-aastastel meestel võib transrasvade tarbimine mälu nõrgemaks muuta.

San Diego California ülikooli uuringu valimis oli seekord lihtsalt mehi rohkem kui naisi, nii et meeste puhul tuli seos kindlalt välja, kuid naiste puhul jäi veel kahtlaseks; vanematel inimestel võib aga mälu halveneda paljudel erinevatel põhjustel, kirjutab ERRi teadusportaal. 

Beatrice Golomb ja ta kolleegid uurisid enam kui tuhande inimese toidueelistusi ja tegid neile mälutesti, kus tuli neil meenutada omavahel seostamata sõnu. 

Keskmiselt tuli sajast sõnast meelde 86, kuid samas selgus, et 45-aastastel ja noorematel meestel tähendas iga lisagramm transrasvu päevas, et veel keskmiselt 0,75 sõna ei tulnud neile algsest sõnaloendist enam hiljem meelde. Vahe nende vahel, kelle toidus transrasvad puudusid ja kelle toidus oli neid rohkem kui kellelgi teisel, oli 12 sõna, nii et täiesti selge vahe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles