Ingerainen: tervisekeskused võiksid kuuluda riigile

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen. Foto: Liis Treimann / Postimees

Perearstide seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul on tervisekeskuste ruumide kuulumine Riigi Kinnisvara ASile (RKAS) olnud lisaks riigikantseleile ka perearstide ettepanek.

«Kui minna ajas tagasi, siis perearstide selts on seda arutanud, kellele peaks Eesti riigis kuuluma perearstide infrastruktuur ja meie üks ettepanek oli, et ta võiks kuuluda riigile läbi RKASi või mingi muu keha, mis oleks riigi oma. Ruumide omamisse ja haldamisse ei peaks perearstid oma aega panustama. Kindlasti ei tohiks teha aga sellist erisust, et teised tervishoiuteenuse osutajad saavad olla taotlejad, aga perearstid mitte ja et nende jaoks tuuakse juurde RKAS. See poleks õige. Kui öelda, et tervishoiuteenuse ostuajatel on erinev võimekus, siis see võimekus tuleb võrdseks teha,» rääkis ta meditsiiniuudiste portaalile Med24.ee antud intervjuus.

Ta lisas, et kui RKAS oleks taotleja, võikski ta kogu selle taristu endale võtta.

Riigikantselei tõi oma sotsiaalministeeriumile saadetud kirjas lisaks välja, et ei pea  mõistlikuks määruse nõuet osutada loodavates keskustes teenuseid vaid kümme aastat, kuna kümne aasta möödumisel kaasneb oht, et toetuse taotlejad võõrandavad loodud taristu ning katkeb teenuse osutamine tõmbekeskustes.

Ingerainen ütles, et teoreetiliselt on see oht muidugi olemas, aga perearstidel, kui nad tahavad oma tööd teha, on vaja kohta, kus seda teha.  «Ja ma arvan, et keegi ei hakka sellist investeeringut ette võtma mõttega, et seal kunagi midagi muud teha. Pigem on olemas meie poolt algselt tõstatatud oht, et kas need ruumid, mida rajatakse, saavad ikka teenustega kaetud. Me näeme ju, et hooldushaiglate puhul on situatsioon, et need on pooltühjad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles