Kuidas mõjub liiter piima pärast trenni?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada McMaster ülikooli sporditeadlaste uuring näitas, et jõutreeningu tegijad võivad saavutada väga häid tulemusi, juues treeningu järel liitri piima. 

Teadlased tegid katseid 20 naistudengiga, kelle keskmine vanus oli 22-23, kirjutab ergo-log.com.

Naised pandi tegema jõutrenni 12 nädalaks ja seejuures käisid nad jõusaalis viis korda nädalas. Esimese paari nädala jooksul treenisid nad raskustega, millega oleks suutnud teha 10-12 kordust, kuid raskusi suurendati pidevalt. 12 nädala möödudes ei teinud nad enam üle nelja kuni kuue korduse. Iga harjutust tehti seejuures kaks seeriat ning seeriate vahel puhati kaks minutit. 

Pool katsealustest jõi iga treeningu järel kohe pool liitrit piima, tund aega hiljem aga veel pool liitrit. Ülejäänud pool katsealustest jõi piima asemel jooki, mis sisaldas vaid süsivesikut maltodekstriini. Seejuures andsid joogid sama palju energiat. 

Piima joonud naiste grupp kaotas katseperioodi lõpuks 1,5 kilo rasva, kontrollgrupp aga ei kaotanud praktiliselt üldse rasva. Piima joonud naiste grupp võttis juurde keskmiselt pea kaks kilo lihasmassi, kontrollgrupp aga veidi üle ühe kilo. 

Enamiku harjutuste puhul suurenes maksimaalne jõud piimagrupis rohkem kui kontrollgrupis. 

Teadlased mõõtsid ka naiste testosterooni, vaba testosterooni, kasvuhormooni ja IGF-1 taset. Nende osas ei leidnud nad kahe grupi vahel erinevusi. 

Katsealused kaalusid 68-70 kilo. Enne eksperimenti tarbisid nad keskmiselt 70 grammi valku päevas. Piima joonud naiste grupis tõusis valgu tarbimine aga 90 grammini päevas. Teisisõnu tõusis nende valgu tarbimine ühelt grammilt kehakaalu kilogrammi kohta päevas 1,3ni. Kontrollgrupis valgu tarbimine loomulikult ei tõusnud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles