Lugeja küsib: kas perearst saadab uuringutele, et raha teenida?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe lugeja esitas küsimuse, kelle poole tuleks pöörduda, kui tal on tekkinud kahtlus, et perearst saadab teda uuringutele lihtsalt niisama, et endale raha teenida?

«Sellistele lihtsatele ja «süütutele» uuringutele - röntgenpilt, ultraheli jne. Tekkis kahtlus, et perearst teenib endale sel viisil raha. Kelle poole pöörduda, et keegi kontrolliks selle perearsti tegevust?» küsis ta.

Vastab haigekassa tervishoiu peaspetsialist Kaija Lukka:

«Perearstid võivad vajadusel teha tervisemure täpsustamiseks vajalikke analüüse või uuringud, et saada tervisemure kohta rohkem informatsiooni, mille baasil edasine ravi määrata. Uuringule saatmine peab olema meditsiiniliselt põhjendatud.

Haigekassa tasub perearsti tehtavate uuringute eest, kuid seda tehakse piiratud mahus. Uuringufondi vahendeid  eraldatakse perearstidele patsientide uuringute ja analüüside eest arve alusel tagantjärele. See tähendab, et perearst tasub oma patsientidele osutatud uuringute või teostatud analüüside eest teenusepakkujale, kes konkreetseid teenuseid osutab (labor, raviasutus) ning seejärel esitab omakorda arve haigekassale. Näiteks kui teie perearst teeb teile uuringu, siis perearst edastab sellele vastava kuludokumendi haigekassale ning haigekassa tasub konkreetse uuringu kulud ja perearst tasub arve oma partnerile, kellelt uuring telliti. 

Patsiendi ja perearsti vahel peaks olema usalduslik suhe. Alati tasub oma perearsti käest küsida, kui on kahtlusi, miks arst otsustas ühe või teise uuringu kasuks või neid hoopis mitte teha.

Kui inimene tunneb, et ta vajab perearsti pakutavate teenuste osas täiendavaid selgitusi, võib alati ka haigekassa poole pöörduda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles