Milline muusika teeb õnnelikuks?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvaklapid.
Kõrvaklapid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi ekstreemmuusikat, näiteks metalit, seostatakse sageli agressiivsuse ja vihaga, näitab Austraalia Queenslandi ülikooli uuring, et sellised muusikažanrid võivad viha tundvatel inimestel hoopiski positiivseid tundeid esile kutsuda.

Ajakirjas Frontiers in Human Neuroscience avaldatud uuring hõlmas 39 ekstreemmuusika kuulajat vanuses 18 kuni 34 eluaastat, kirjutab Medical Daily.

Nad kuulasid metalit, punk rock'i jms ning üheks kriteeriumiks oli sellise muusika kuulamine vähemalt 50 protsendil sellest ajast, kui nad mingi muusika mängima panid.

Uuringust selgus, et ekstreemmuusika fännid kuulasid selliseid muusikastiile, et kogeda erinevaid emotsioone alates kurbusest kuni vihani, ent seejuures selleks, et end maha rahustada. Muusika energia sobis kokku nende tunnetega, kuid samal ajal soodustas see positiivsete emotsioonide teket, mõjudes kuulajale aktiivsust tõstvalt ja inspireerivalt.

Katsealustega viidi uuringu alguses läbi 16-minutilised intervjuud, mille mõte oli tekitada stressi. Nende intervjuude ajal pidid katsealused kirjeldama üht või mitut sündmust, mis kutsus esile viha. Et seda tunnet aga veelgi võimendada, provotseeriti katsealuseid erinevate teemadega alates nende kallimatega seonduvast kuni rahateemadeni välja. Seejärel anti neile valik, kas kuulata ekstreemmuusikat või istuda kümme minutit vaikuses.

«Tulemused näitasid, et vaenulikkuse, ärrituse ja stressi tase vähenes pärast muusika kuulamist ja kõige suuremat muutust võis märgata inspiratsioonitasemes, mida nad tundsid,» ütles üks uuringu autoritest Leah Sharman Queenslandi ülikoolist.

Samuti selgus, et ekstreemmuusika, eriti metal, oli nii selle muusika fännide kui ka mittefännide jaoks erutav, kuid ei kutsunud esile viha ega agressiivsust. Vastupidi, tulemused näitasid, et ekstreemmuusikat kuulanud katsealused olid sama rahulikud kui need, kes eelistasid istuda täielikus vaikuses.

Uuringu läbiviijate jaoks oli huvitav seegi, et kuigi enamiku valitud lugude sõnum oli seotud viha või agressiooni ning ka eraldatuse ja kurbusega, märkisid osalejad ise, et kasutasid seda muusikat pigem õnne- ja armastuse tunde suurendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles