Uus kondoom tuvastaks suguhaiguse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inlgismaal tulid Isaac Newtoni Akadeemia õpilased välja uue ideega – kondoom, mis reageerib suguhaigustele ning muudab seksuaalsel teel levivaid haigusi tuvastades värvi. 

Kuigi «tark kondoom» eksisteerib alles idee tasandil, eristaks see tulevikus seksuaalsel teel levivaid haiguseid värvi järgi. Näiteks tuvastades partneril klamüüdia, muutuks kondoom roheliseks, kirjutab Washington Post.

Sellele ideele tulid kolm teismelist poissi, kes võitsid teisipäeval Londonis TeenTech Awards’il mitmeid auhindu. Selle iga-aastase konkursi eesmärk on julgustada noori avastama ja edendama uusi kaasaegseid võimalusi, mida tehnoloogia meile pakub.

«Targa kondoomi» pinnal oleks kiht molekule, mis reageeriksid kõige levinumate seksuaalsel teel levivate haiguste bakteritele, näiteks klamüüdiale, süüfilisele või inimese papilloomiviirusele. See põhjustaks lateksi molekulide värvimuutuse vastavalt sellele, millise infektsiooni kondoom tuvastab.

Kuigi idee vajaks veel nii tehniliselt kui kontseptsiooni mõttes arendamist, nägid TeenTech konkursi juhi sõnul poisid väga palju vaeva. Tema sõnul oli nende tööst näha, kui palju nad tegid taustatööd ning otsisid uusi teadmisi seksuaalsel teel levivate haiguste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles