Miks alkoholivaba õlu on tervisele suisa kasulik?

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholivaba õlu võib olla mitmes mõttes kasulik.
Alkoholivaba õlu võib olla mitmes mõttes kasulik. Foto: Arvo Meeks

Poelettidel võib kohata alkoholiga õllede kõrval alternatiivina ka alkoholivabu, mis sisaldavad palju B-grupi vitamiine ja on tervisele muul moel kasulikud.

«Alkoholivaba õlu sisaldab vähem kaloreid ja mõningad uurimused on näidanud, et õlles sisalduvad polüfenoolid võivad pärast füüsilist koormust tugevdada immuunsüsteemi ja vähendada infektsiooni ohtu,» selgitas toitumisteadlane Tiiu Liebert ja lisas, et alkoholivaba õlu sisaldab B-rühma vitamiine.

Peamine eelis alkoholivaba õlle mõõdukal tarbimisel on see, et ei jää purju ja saab istuda autorooli, samuti ei kahjustu maks ning neerud. «Paljudes teaduslikes artiklites on viidatud alkoholivabale õllele kui heale taastusvahendile sportimisega seotud füüsilise pingutuse järel,» sõnas A.Le Coqi turundusjuht Katrin Vernik ja lisas, et inimeste eelistus alkoholivabade jookide vastu tekib suvel  seonduvalt aktiivsema liikumiseja soojade ilmadega.

«Alkoholivaba õlle tootmiseks kasutatakse ka pöördosmoosi - meetodit, kus õlu pressitakse rõhu all läbi membraani, mis laseb läbi vaid vett, alkoholi ja mõningate lenduvate ühendite molekule,» rääkis Liebert. Ta lisas, et kõige odavam meetod on õlle lahjendamine veega vastava alkoholisisalduseni, kuid sellise õlle kvaliteet on väga halb.

Kui mõelda alkoholivaba õlle kahjulikkuse peale, siis peamiselt on see seotud tarbimiskogusega. «Liigne vedelikutarbimine koormab organismi ja ennekõike neerude tööd,» sõnas Vernik. Alkoholivaba õlle ohtlikkuse teemal ei ole ta erialast kirjandust kohanud, seega kõik taandub vedeliku tarbimise mõistlikule kogusele.

Alkoholivaba õlu sobib ennekõike neile, kellele meeldib õlle maitse, kuid kes ei soovi alkoholi mõju organismile näiteks auto juhtimisel, füüsilise töö tegemisel ja sportimisel. Joogi puudusteks võivad olla halvem maitse ja lõhn. Toitumisteadlane Liebert paneb südamele, et kindlasti ei sobi alkoholivaba õlu ka alkoholismist vabaneda püüdvatele inimestele.

Eestis ei tohi alkoholivaba õlu sisaldada üle 0,5% alkoholi. Mõnes USA osariigis on alkoholivaba õlle müük keelatud alla 21-aastastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles