Kliinikum avas innovatiivse rütmihäirete labori

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonitoas (tagaplaanil) töötab doktor Rain Paju patsiendiga, kel on kaasasündinud südamerütmihäired. Esiplaanil paistab õe selja tagant ekraan, millel liigub salvestatud kujutis sellestsamast südamest, kus Rain Paju parasjagu oma sondiga viibib.
Operatsioonitoas (tagaplaanil) töötab doktor Rain Paju patsiendiga, kel on kaasasündinud südamerütmihäired. Esiplaanil paistab õe selja tagant ekraan, millel liigub salvestatud kujutis sellestsamast südamest, kus Rain Paju parasjagu oma sondiga viibib. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kliinikumi südamekliiniku rütmihäirete osakonnas avati uudne invasiivse elektrofüsioloogia ja rütmihäirete labor, kus on kasutusele võetud innovaatiline positsioneerimise süsteem MediGuide, kirjutab kliiniku vanemarst-õppejõud Rain Paju Kliinikumi Lehes.

Aparatuur on ainulaadne Eestis, Baltimaades, samuti pole seade veel jõudnud Rootsi ega ka Soome. Kõige lähemal naabritest on süsteem kasutusel Norras.

Seade kasutab kehasiseseks navigeerimiseks sama tehnoloogiat, mis on laiemalt tuntud GPS- süsteemina. Protseduuri käigus varem salvestatud röntgen-angiograafilise ülesvõtteseeria foonil on võimalik kateetri positsioneerimine südame erinevates õõntes ilma jätkuvat röntgenikiirgust kasutamata. Kuna labor on kujunenud ka laste rütmihäirete ravikeskuseks Eestis, on madala ioniseeriva kiirguse doos eriti oluline aspekt – läbiv kiirgus on enam ohtlik kiirelt kasvavale organismile.

MediGuide võimaldab protseduurile kuluvat aega lühendada. Videosalvestised erinevatest positsioonidest on arstile pidevalt nähtavad ja kateetri liikumine reaalajas jälgitav. Varem pidi erinevate vaadete nägemiseks röntgenseadme positsioone pidevalt muutma ja lisakiirgust andma. Nüüd see vajadus puudub ja protseduuri teostav arst võib tegelikult töötada ilma kiirguskaitseta.

Labori aparatuur on ühendatud haigla infosüsteemiga, mis võimaldab erinevate uuringute andmeid protseduuride ajal kasutada, suurendamaks patsiendi ohutust ja ravi efektiivsust.

Labori käigushoidmine eeldab põhjalikku erialast ja tehnilist ettevalmistust, mille on läbinud rütmihäirete osakonna arstid ja ka õed selle aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles