Kodade virvendusarütmia – tuleviku epideemia

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnetnavigatsiooniseade Stereotaxis.
Magnetnavigatsiooniseade Stereotaxis. Foto: Martin Ilustrumm

Kodade virvendusarütmia on sage, üldpopulatsioonis 1–1,5-protsendilise levimusega haigus ja meditsiinisüsteemile olulist koormust avaldav probleem, mille esinemissagedus Euroopas võib aastaks 2050 kaks-kolm korda tõusta, kirjutab Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogia arst-resident Urmo Kiitam Meditsiiniuudistes.

Kodade virvendusarütmiaga (AF) seotud küsimused olid ka juunis Tallinnas toimunud rahvusvahelisel kardioloogide kongressil mitme kõrgetasemelise ettekande teemaks.

Euroopa Kardioloogiaühingu tulevane president professor Jeroen Bax Hollandist rõhutas statistilist tõsiasja, mille kohaselt AFi esinemissagedus suureneb aastaks 2050 Euroopas kaks-kolm korda.

Kodade virvendusarütmia tekke­risk suureneb inimese vanuse tõustes progresseeruvalt ning AF on ligikaudu ühe kolmandiku arütmia tõttu hospitaliseerimiste põhjuseks. Kokku on Euroopas hinnanguliselt 4,5 miljonit AF-patsienti.

Ühel 55-aastasel neljast tekib tulevikus kodade virvendusarütmia. Seetõttu avaldas Bax arvamust, et vananeva rahvastikuga arenenud riikides on AFi näol tegemist järjest suureneva epideemiaga ning meditsiinisüsteemi jaoks ühega olulistest probleemidest.

Mitmed kongressil esitatud ettekanded käsitlesid AFi ablatsioonravi (ravi, mille käigus südames haiglaslikke rütmihäireid põhjustav kolle kõrvetatakse ära kateetrite ehk peenikeste torude abil – toim.) erinevaid meetodeid.

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas 2014. aasta maist kasutusel oleva magnetnavigatsioonisüsteemi Stereotaxis esmast kasutuskogemust AFi ablatsioonravis tutvustas Priit Kampuse, Kaido Hanni, Jüri Voitki, Sille Lobjakase ja Jaanus Laan­oja koostatud posterettekanne.

«Kodade virvendusarütmia korral asub rütmihäirete käivitaja inimese kopsuveenides, mis võivad olla elektriliselt väga aktiivsed ja ajavad lõpus südame rütmist välja. Kaardistame vasemas kojas kopsuveenide asukohad ja seejärel tekitame ablatsioonikateetriga kontrollitud koekahjustuse, tänu millele need elektriimpulsid ei jõua enam südamesse ning ei käivita enam rütmihäireid,» selgitas Priit Kampus ühes varasemas Postimehele antud intervjuus.

***

Kodade virvendus/laperdus on südame rütmihäire (arütmia), mis enamasti väljendub kiire ebaregulaarse südame rütmina. Rütmihäire on seotud suurenenud trombemboolia ja südamepuudulikkuse riskiga. Arütmia põhjuseks on probleemid südame normaalses elektrilises aktiivsuses.

Allikas: PERH

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles