Narkolepsia ja seagripivaktsiini vaheline seos sai selgemaks

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: SCANPIX

2009. aasta gripipandeemia käigus haigestus Euroopas H1N1-viirusesse ehk seagrippi umbes pool miljonit inimest, ent haigestumise ennetamiseks kasutatud gripivaktsiini tõttu sai vähemalt 1300 inimest narkolepsia. Teadlased on nüüd leidnud võimaliku mehhanismi, mis ränga kõrvalmõju põhjustas.

Tavaliselt juba lapse- või teismeas avalduvat narkolepsiat iseloomustab lisaks kontrollimatule unevajadusele ka näiteks lihastoonuse nõrkus ja unehäired, kirjutab ERRi teadusportaal.

Stanfordi ülikooli neuroteadlane Lawrence Steinman ja tema kolleegid leiavad ajakirjas Science Translational Medicine ilmunud töös, et vaktsiin tekitas ilmselt immuunsüsteemi reaktsiooni, mis viis haiguse avaldumiseni inimestel, kellel oli geneetiline risk narkolepsiasse haigestuda niigi kõrgem.

Lisaks viitab teadlaste leid sellele, et gripivaktsiine on võimalik senisest veel ohutumaks muuta, vähendades nendes leiduvate nukleoproteiinide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles