Miks paneb alkohol meid rohkem sööma?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et suures koguses alkoholi manustamine võib teha aju toidulõhnade ja muu toidule viitava suhtes vastuvõtlikumaks, pannes meid õgima rohkem, kui me teeksime seda kaine peaga.

Uuringu autor dr. William Eiler ütles, et alkohoolsed joogid annavad juba niigi ise tühjasid kaloreid ning kui lisada neile veel joogi isu tekitav toime, võib see rikkuda energia tasakaalu kehas ja viia kaalutõusuni, kirjutab Medical Daily.

Teadlased võtsid vaatluse alla 35 mittetaimetoitlasest mittesuitsetavat naist, keda peeti normaalkaaluliseks. Nad tahtsid testida, kuidas alkohol mõjutas aju otseselt, mitte kaudselt läbi seedetrakti. Selleks süstisid nad ühel korral naistele alkoholi, teisel korral soolalahust (platseebona).

Nad leidsid, et alkoholi saanud naiste ajud reageerisid rohkem toidulõhnadele kui need, kes said platseebot. Samuti sõid alkoholi saanud naised rohkem, kui neile pakuti lõunasöögiks pasta Itaalia lihakastme või veiseliha ja nuudleid.

Teadlased järeldasid, et joomisega seotud ülesöömise taga peituvad põhjused võivad olla keerukamad kui varem arvati. «See uuring aitab meil paremini aru saada toidu tarbimise ja alkoholi vahelise seosega seotud neuraalsetest signaaliradadest,» ütles üks uuringu autoritest Martin Binks Texase tehnikaülikoolist. «Alkoholi ja söömise suhe on sageli ülelihtsustatud, kuid see uuring paljastab potentsiaalselt keerukama protsessi, mis vajab edasist uurimist.»

Varasemad uuringud on leidnud, et purjutamine põhjustab ülesöömist, pannes alkoholitarbijaid tarbima öö jooksul kuni 6300 kilokalorit rohkem. Kuid nende uuringute autorid seostasid seda tõigaga, et purjus inimese pidurdusmehhanismid on pärsitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles