Naisele siirdati edukalt doonorsüda

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs Californias siirdati doonorsüda 44-aastasele naisele, kes oli vahepeal ootel olnud tehissüdame eksperimentaalse, tavalisest väiksema versiooniga.Tegemist on esimese inimesega kogu maailmas, kellele on tehissüdamega ooteperioodi järel edukalt siirdatud pärissüda.

50cc SynCardia on ajutise tehissüdame 70cc SynCardia väiksem versioon, mida saab kasutada väiksemate patsientide puhul, nagu naised, noored ja ka mõned mehed. Seadet kasutatakse biventrikulaarse ehk nii vasema kui parema vatsakese südamepuudulikkuse korral, mis tähendab, et südame mõlemad pooled ei saa hakkama piisaval hulgal vere pumpamisega, kirjutab Medical Daily.

Nemah Kahala on tilluke naisterahvas ja viie lapse ema. Märtsis sattus ta restriktiivse südamelihase haiguse (mille puhul südamelihas ei tõmbu normaalselt kokku) tõttu kriitilises seisundis Los Angelese California ülikooli meditsiinikeskusesse ning USA toidu- ja ravimiamet tunnistas tema puhul vajadust kasutada eksperimentaalset tehissüdant.

«Kahala seisund halvenes nii kiiresti, et ta ei oleks doonorsüdant ootama jäädes ellu jäänud,» ütles tema kirurg dr. Abbas Ardehali.

Kaks nädalat pärast tehissüdame siirdamist oli Kahala piisavalt tugev, et olla südamesiirdamise ootejärjekorras ning nädal aega hiljem leitigi talle sobiv doonorsüda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles