Laialt levinud ravimid mõjutavad moraalset kompassi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoogias klassikaks saanud elektrišokke hõlmava katse variatsioon viitab, et laialdaselt depressiooni ja Parkinsoni tõve raviks kasutatavate ravimite juba ühekordne manustamine võib muuta ajutiselt tervete inimeste moraalseid väärtusi.

Katseseerias määrati esmalt elektrišokkide abil 175 uurimisaluse valulävi, misjärel anti neist 89le ühekordne annus depressiooni raviks kasutatavat tsitalopraami ning 86 inimesele Parkisoni tõve leevendamisel rakendust leidvat levodopat või platseebotablett, kirjutab ERRi teadusportaal.

Elektrišokiga katsete raames leidsid teadlased, et depressiooniravimi mõju all olid terved inimesed nõus anonüümse partneri elektrišoki eest kaitsmise eest loovutama kaks korda suurema rahasumma. Parkinsoni tõve ravim muutis aga terved inimesed isekamaks.

Uuringu läbiviijad ise pidasid üllatavaks, et juba üks annus võib moonutada inimeste suhteliselt muutumatuteks peetavaid moraalseid väärtusi sedavõrd ulatuslikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles