Liigsed kilod võivad tulla hoopis kasuks

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi rasvumine on pärasoolevähi tekke riskitegur, selgus hiljutisest uuringust üllatav asjaolu, et ülekaal võib aidata pärasoolevähki põdeval inimesel kauem elada.

Duke’i ülikooli uurijad esitlesid eelmisel nädalal toimunud kongressil European Society for Medical Oncology World Congress on Gastrointestinal Cancer uurimistulemust, mille järgi elasid rasvunud patsiendid keskmisel 2,5 kuud kauem kui kõhnemad patsiendid, kirjutab newsmax.com.

Tulemused üllatasid uurijaid, kes arvasid, et rasvunud patsiendid, kel oli kaugelearenenud pärasoolvähk, peavad ravile halvemini vastu, sest neil on suurem risk pärasoolevähi tekkeks.

Uuringut juhtinud Duke’i ülikooli meditsiiniprofessor Yousuf Zafar ütles, et vastupidiselt nende hüpoteesile oli madalaima KMI (kehamassiindeksiga) pärasoolevähki põdevatel patsientidel kõige suurem tõenäosus elada kõige vähem. Tema sõnul ähvardas suurim risk inimesi, kelle KMI oli vähem kui 25. WHO kriteeriumite alusel peetakse normaalkaaluks kehamassiindeksit vahemikus 18,5-25, üle 25 on tegemist ülekaaluga ning üle 30 jääv kehamassiindeks viitab rasvumisele.

Zafar rääkis, et madalam KMI ja elu pikkus võivad olla seotud sellega, kui palju ravi patsiendid suudavad taluda. Uuring hõlmas 6128 pärasoolevähki põdevat patsienti, kelle raviprotsessi jälgisid teadlased kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles