Paljud Eesti laste haruldased operatsioonid tehakse Soomes

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst ja medõed. Pilt on illustratiivne.
Arst ja medõed. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Lõviosa Eesti laste haruldastest südameoperatsioonidest viiakse läbi Soomes, kusjuures selline koostöö on kasulik mõlemale riigile.

Kahe ja poole aastane Edgar Kossorotov käis hiljuti oma kolmandal südameoperatsioonil Helsingi lastehaiglas, mis on tema kodust Varnast mitmesaja kilomeetri kaugusel, vahendab Yle Uutiset.

Lastehaigla on väidetavalt põhjamaade suurim ning seal tehakse umbes 330 südameoperatsiooni aastas. Viimaste aastate jooksul on seal operatsioonil käinud umbes 20 Eesti last.

Edgari kaasasündinud südamehäire oleks unarusse jättes eluohtlik, see on harvaesinev ning tuleb ette umbes ühel protsendil kogu südamehaiguste põdejail. «Kui tema operatsiooni poleks kohe tehtud, siis selleks ajaks, kui ta oleks 13-aastane, saaks teda päästa vaid südamesiirdamine,» ütles poisi ema Nadežda Kossorotova.

Sellised operatsioonid maksavad kümneid tuhandeid eurosid, aga ravikulud hüvitab Eesti Haigekassa. Edgari ema sõnul ei jaksaks nende pere nii suurt summat iial maksta.

Koostöö on väikse rahvaarvuga Eestile kasulik, sest haruldaste ja kallite operatsioonide tegemine siin ei ole majandusele hea, Soome oma heal tasemel ravitehnoloogiatega vajab aga rohkem patsiente.

Kirurg Ilkka Mattila väitel suunatakse mitmed Eesti lapsed, kes algupäraselt oleks pidanud Berliini operatsioonile sõitma, nüüd hoopiski Soome. 2017. aastal avatakse ka lastehaigla Meilahti piirkonnas, mis lihtsustab veelgi operatsioonile tulekut.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles