Abiks päikesega liialdanule

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liialt kaua päikese käes olles võib tekkida päikesepõletus.
Liialt kaua päikese käes olles võib tekkida päikesepõletus. Foto: Panther Media

Päikesepõletuse korral tasub vanematelt ja vanavanematelt kuuldud nipid pigem kõrvale jätta ning valida katsetamise asemel teaduspõhiselt tõendatud toimega vahendid.

Südameapteegi peaproviisor Triinu Entsik-Grünberg ütles, apteekrina ei julge ta soovitada alternatiivravi meetodeid. «Selle asemel, et katsetada, kas mõni vanemate poolt pärandiga edasi antud nippidest töötab, võiks alustada päikesepõletuse ravi kohe meditsiiniliselt tõestatud vahendeid kasutades ja juhtnööre järgides,» tõdes ta.

Ainus kodune vahend, mida ta julgeb soovitada, on jaheda (mitte külma) vee kompress, mis aitab nahka jahutada. See on ühtlasi ka kõige soodsam vahend, millega päikesepõletust leevendada.

Hapukoort apteeker päikespõletuse korral ei soovita, sest seda tänapäeva meditsiinis ei kasutata ning selle kahju päikesepõletuse puhul on suurem kui kasu.

«Tuleks arvesse võtta, et enamus meie vanematelt ja vanavanematelt päritud nipid pärinevad ajast, mil apteegist ei olnud võimalik leida leevendust päikesepõletuste vastu – see tingiski erinevate alernatiivmeetodite otsingu,» rääkis peaproviisor ning tõdes, et praegu on päikesepõletuse leevendamiseks pakutavate vahendite valik apteegis väga lai ja pigem peaks oskama orienteeruda ning valida nende hulgast.

Kodusesse apteeki soovitab ta soetada teepuuõli, sest see sisaldab hüdrogeeli, mis aitab ka kõikvõimalike muude koduste põletuste korral ning samas leevendab ka putukahammustustest tingitud sügelust ning põletikku.

Põletus võib tekitada palaviku

«Ise-enesest, kui peame tegelema päikesepõletuse leevendamisega, siis on suurim eksimus juba tehtud, kuna ennekõike peaksime tegema endast kõik, et seda ennetada ja vältida päikesekiirguse kahjulikku mõju nahale,» nentis ta.

Päikesepõletuse järgne käitumine oleneb peaproviisori sõnul päikesepõletuse ulatusest ja tõsidusest. Näiteks kui tegu on suurt osa kehast katva villilise päikesepõletusega, soovitab ta pöörduda erakorralise meditsiini poole.

Kui aga näiteks lapse puhul on tegu laiaulatusliku punetava päikesepõletusega, tasub last kraadida, sest päikesepõletus võib esile kutsuda ka palavikku, mille alandamiseks tasub võtta ibuprofeeni või paratsetamooli – olenevalt lapse vanusest kas siirupi või tableti kujul.

«Igal juhul tuleb nii nahka, kui ka organismi tervikuna jahutada ehk siis laps peaks palju jooma (soovitatvalt jahedat, mitte külma vett) ja nahale võiks teha jaheda veega jahutavat kompressi, kuni laps ei tunneta enam naha tulitamist,» rääkis Entsik-Grünberg.

Kompressi asemel võib nahale kanda ka varem mainitud teepuuõli sisaldavat hüdrogeeli, millel on jahutav ja põletikuvastane toime. Peale naha jahutamist võiks kasutada nahka niisutavaid geele ja kreeme. «Kindlasti tuleks kuni naha normaalse seisundi taastumiseni vältida päikese käes viibimist,» ütles Südameapteegi peaproviisor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles