Haigekassa otsustas vähihaige mehe ravi rahastada

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Möödunud kolmapäeva ehk 1.juuli lehes kirjutasime erilist melanoomi (paikneb nina ja neelu limaskestal – S.N.) põdevast Olavi Kärnetist, kelle edasine ravi Soomes sõltus haigekassa otsusest seda rahastada. Kaks päeva hiljem tegi haigekassa positiivse otsuse, ehkki esialgu vaid kolmeks kuuks.

«Homme sõidame Soome uue ravimiportsu järele ja tunne on palju kindlam. Esiteks see, et haigekassa raha leidis ja teiseks on ka mu enesetunne hulga parem - söögiisu on tagasi tulnud ja peavalusid vähemaks jäänud. Sisetunne on hea ja sõidan teist ravikuuri saama hoopis paremas meelolus kui esimene kord,» ütles Olavi Kärner Postimehele.

Olavi pere oli esitanud välisravi rahastamiseks palve haigekassale kuu aja eest, sest esimene kolmenädalane ravikuur, milleks leiti üle 10 000 euro pere säästudest, hakkas otsa saama. Haigekassa oli otsustamist mitu korda edasi lükanud ja mehe perekond oli selle pärast mures.

Kärneri ravivõimalused Eestis olid ammendunud. Tama raviarsti Peeter Padriku sõnul on tegemist kiiresti areneva elu ohustava pahaloomulise kasvajaga, mille vastu keemiaravi ei toimi, opereerida pole võimalik ja kiiritusravi ei aita.

Padrik soovitas oma patsiendil minna konsultatsioonile Soome Docratese vähikliinikusse, kus talle soovitati ravimit, mis on paljudel taolistel juhtumitel efektiivseks osutunud. Kuna elutähtsates organites pole mehel siirdeid täheldatud, usuvad ta lähedased, et perepea saab terveks, aga mitu ravikuuri selleks kulub, pole teada.

Haigekassa keeldumise korral oli Olavi Kärneri ravile lubanud õla panna ka vähiravifond «Kingitud elu». «Olime valmis Olavi ravi toetama, juhul kui haigekassa oleks öelnud ei. Haigekassa jah-otsus on peaaegu märkamatu lisakulu ühele riigile, kuid suur võit ühele mehele ja tema perekonnale. Soovin Olavile tervist ja tänan kõiki lahkeid annetajaid, kes võimaldasid meil talle välja sirutada abikäe, mida lõpuks tarvis ei läinudki. Ja muidugi jätkame võitlust, et sama õlekõrs, mis sai osaks Olavile, saaks osaks kõikidele Eesti vähihaigetele,» kommenteeris fondi juhataja Toivo Tänavsuu.

Haigekassa garantiikiri Olavi Kärneri välisravi rahastamiseks on pereliikmete väitel väljastatud esialgu kolmeks kuuks ehk 3. juulist 3. oktoobrini. Selles on kirjas, et mittemeditsiinilisi kulusid ei kaeta. Haigekassa keeldus delikaatsetele isikuandmetel viidates otsust kommenteerimast.

Loe lisaks: Päästva vähiravi saamine seisab haigekassa taga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles