Raske operatsiooni läbi teinud poiss saab toetust ravireisiks välismaale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arthur
Arthur Foto: Erakogu

Harvaesinevat autoimmuunset haigust põdev seitsme-aastane Arthur sõidab Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi toel Saksamaale järelkontrolli, et hinnata talle seal pool aastat tagasi tehtud ajuoperatsiooni tulemusi.

Lapse meditsiinikulud Saksamaal katab Eesti riik, Arthuri ja tema isa lennupiletite eest maksab lastefond, vahendab fond.

Arthuril on Eestis ainsana diagnoositud maailmaski harva esinev Rasmusseni sündroom - autoimmuunne haigus, mis toob kaasa ühe ajupoolkera kärbumise ja ravile allumatu epilepsia. 2014. aasta novembris käis ta haigekassa ja lastefondi toel Saksamaal Mara haiglas keerulisel ajuoperatsioonil, mille käigus eraldati tema parem ajupoolkera süsteemist lahti.

Lapse ema sõnul õnnestus operatsioon suurepäraselt. «Kui enne operatsiooni oli Arthuril kuni 180 000 epilepsiahoogu ööpäevas, ta ei rääkinud ega kõndinud, siis peale operatsiooni tal enam epilepsiahooge ei ole. Ta on operatsioonist taastunud, kuid vasak kehapool on endiselt halvatud ja ta vajab järjepidevat taastusravi,» räägib ta.

Et Arthurit opereerinud arstid soovivad talle teha järelhindamise ja kontrollida poisi tervislikku seisundit, tuleb perel juba juuli keskel taas Saksamaale sõita. «Lisaks jagavad sealsed spetsialistid juhiseid edaspidiseks taastusraviks ning hindavad tema võimalusi pöörduda tagasi täisväärtuslikku ellu,» selgitab Arthuri ema, miks on kõnealune ravireis tema poja jaoks väga oluline.

Tartu ülikooli lliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku kahe miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles