Naiste ja meeste keskmine eluiga hakkas erinema sajandi eest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arenenud riikide demograafilisi andmeid uurinud teadlased nendivad, et naiste ja meeste keskmise eluea erinevuse näol on tegu hiljutise nähtusega – märgatav vahe elueas tekkis alles 19. sajandi lõpus.

USAs asuva Wisconsin-Madisoni ülikooli rahvastikuteadlased uurisid 1700 inimrühma, kes sündisid aastatel 1800-1935 ning kokku analüüsiti 13st tänapäeva arenenud riigist pärinevaid andmeid, kirjutab ERRi teadusportaal.

Töörühm leidis, et kui enne 1840. aastat oli meeste ja naiste suremus igas vanusegrupis pea samasugune, siis aastatel 1880-1899 suri 50-70-aastaseid mehi keskmiselt 1,5 korda rohkem kui naisi.

Kuigi meditsiini vallas tehtud edusammud ja elustiilimuutused mõjutasid mõlemat sugu, kahanes naiste suremus meeste omast 70 protsendi võrra kiiremini.

Töörühm leidis võimalikke põhjuseid otsides, et meeste eluiga lühendasid eeskätt südamehaigused ja infarktid, ent oma roll oli ka suitsetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles