WHO sai Ebola kriisi eest karmi sisekriitikat

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humanitaartöötajad kandmas Sierra Leones Freetownis  Ebola tagajärjel surnut
Humanitaartöötajad kandmas Sierra Leones Freetownis Ebola tagajärjel surnut Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) loodud ekspertide paneel kritiseeris karmide sõnadega organisatsiooni saamatust Ebola epideemia tõkestamisel.

Äsja avaldatud raportis väitis WHO ekspertide paneel, et organisatsioon ei saa hakkama akuutsete tervisekriisidega, vahendab Meditsiiniuudsed Helsingin Sanomati.

Pooleteise aasta jooksul on peamiselt Aafrikas Ebolasse surnud 11 000 inimest. Kriis on vaibunud, kuid siiski mitte veel möödunud, hoiatas WHO hiljuti.

Ekspertide paneeli hinnangul reageeris WHO epideemiale liiga aeglaselt. Haigus hakkas levima Lääne-Aafrikas Guineast 2013.-2014. aasta vahetusel, kuid WHO kuulutas epideemia rahvusvaheliseks hädaolukorraks alles 2014. aasta mais. Selleks ajaks oli jõudnud Ebolasse surra juba 1000 inimest. WHO on ka ise varem möönnud, et reageerimine võttis liiga kaua aega.

Raportis nenditakse, et kriisi alguses hoiatasid WHO töötajad juhtkonda olukorra tõsiduse eest, kuid neid ei kuulatud. Samuti öeldakse raportis, et WHOs ei ole kohta «avatud ja kriitilisele» dialoogile.

«Paneel on veendunud, et WHO peab tegema põhimõttelisi muudatusi oma juhtimises ja otsustamisprotsessides, et ülesannetega hakkama saada.»

Paneeli hinnangul on WHO liiga aeglane koostöös kohalike kogukondadega. Koostöö oleks olnud vajalik näiteks seetõttu, et vähendada kontakte maetavate inimestega. Lääne-Aafrika matustel on nimelt tava puudutada kadunukest, kuid Ebola levib eriti hästi just kehavedelike kaudu.

Paneel kiidab WHOd selle eest, et see on tegelenud aktiivselt Ebola ravimooduste otsimisega. Nüüd on WHO loomas uut nn löögirühma kriisiolukordade tarvis ning ka erilist fondi, et hädaolukordadele reageerimiseks oleks kohe piisavalt raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles