Kümme moodust kodu allergiavabaks muuta

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiat põhjustab nii kodukeemia kui niiskus.
Allergiat põhjustab nii kodukeemia kui niiskus. Foto: Carla Zagni

Hallitus, tolmuosakesed ja loomakarv on peamised tubased allergeenid.

1. Puhasta õhku

Kodune õhk võib olla kaks kuni viis korda saastunum kui õues, vahendab health.com. Kliima soojenemine ja süsihappegaas on muutnud välise õhu allergeenidele soodsaks kasvukeskkonnaks. Sisetingimustes õhk seisab ning bakterite ringlus on piiratud. Seetõttu tuleks tube pidevalt õhutada.

2. Eemalda vannitoast hallitus

Selleks võiks paigaldada ventilatsioonisüsteemi ning panna see tööle duši all käimise ajaks. Ventilaatori puudumisel tuleks vähemasti vannitoa uks või aken pesemise ajal irvakil hoida. Hallitus koguneb niisketesse nurkadesse, seega kord nädalas tuleks puhastada kraanikausi, tualetipoti ja vanni ümbrust.

3. Viska ära pihustiga õhuvärskendaja

Pole vahet, kas pihustad õhuvärskendajat ise või on see automaatne: niiske õhuga kokku puutudes ei mõju need hingamisteedele hästi. Lisaks võivad need peavalu põhjustada.

4. Ära kasuta kilest dušikardinat

Kile kogub enda külge hallitust ja pihustatavaid tooteid, mis ei mõju hingamisteedele hästi. Vali pestav dušikardin, näiteks nailonkangas on hea variant.

5. Kasuta voodipesu

Kõige paremad on tolmukindlad mikrofiiberkiust linad. Kasuta neid patjade-tekkide ja madratsite katteks, sest mikrofiiber takistab tolmulestade levikut. Pese voodilinu vähemalt korra nädalas 50-kraadises vees ning võimalusel kuivata kõrgel temperatuuril.

6. Tekita loomavaba tsoon

Loomi ei tasu igale poole lubada: 2011. aastal läbi viidud uuringust selgus, et inimesed, kes ei lubanud loomi magamistuppa põdesid väiksema tõenäosusega kassiallergiat.

7. Tuvasta lekked

Isegi väike toruleke põhjustab hallitust. Astma korral võib isegi väike kogus hallitust tõsiseid haigushooge esile kutsuda.

8. Korista korralikult

Vaata üle oma külmik, et sinna poleks liialt niiskust kogunenud. Külmkappi puhastades ei tohi kastide ja riiulite nurki tähelepanuta jätta.

9. Puhasta tõmbekappe

Paigalda pliidi kohale ventiil, mis juhiks õhu tõmbekapist välja. Juba pliidi paigaldamisel tuleks sisse ehitada spetsiaalne õhusüsteem, mis juhiks küpsetuslõhnad otse õue ning vähendaks kubus niiskust.

Lisaks allergiale, soodustavad just gaasiahju aurud ka vähiriski. Gaasiahjust tulevad mikroosakesed sisaldavad kantserogeene ja teisi keemilisi ühendeid. Ventiili olemasolu vähendab neid riske tunduvalt.

10. Vali pestavad aknakatted

Kasuta pestavaid või lihtsalt puhastatavaid kardinaid või ruloosid. Kui võimalik, ei pea kõiki aknaid kardinatega katma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles