Väikse poisi raviks tehti 3D prindis kolju

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timmu Tõke näitab esimest 3D prindis koljut.
Timmu Tõke näitab esimest 3D prindis koljut. Foto: Wolfprint 3D

Eestis esimest korda välja prinditud 3D mudel on üks ühele suuruses koopia patsiendi koljust, mis visualiseerib patsiendi defekti kuju ja olemust ning võimaldab selle põhjal kavandada täpse kirurgilise raviplaani.

«Nailonist prinditud koljumudel on vajalik just keerulisemate kaasasündinud näo -ja koljuanomaaliate ravi planeerimisel ning eelnevaks ortodontiliseks raviks,» selgitas dr Riina Einblau tellimusel Blaudent Ortodontia Kliinikust. Ta lisas, et mudeli valmistamiseks tuleb teha eelnev 3D röntgenuuring või kompuutertomograafia uuritavast piirkonnast.Eestis esimene 3D prinditud kolju valmis ühe väikse Eesti poisi operatsiooni ettevalmistamiseks.

Foto: Wolfprint 3D

Dr Einblau sõnul on 3D mudeli kasutamine murranguline just raskemate peatraumade korrigeerimisel ja näo luulise osa taastamisel.

Kasutades 3D-printimise uudseid võimalusi on nüüdsest arstidel võimalik operatsioon eelnevalt läbi teha ning leida parim lõikustehnika. 3D prinditud kolju puhul on tegemist pilootprojektiga, millele hetkel veel ei ole Eesti Haigekassa toetust.

Foto: Wolfprint 3D

Wolfprint 3D tegevjuhi Timmu Tõke sõnul on 3D printimisel palju potentsiaali ning selle tegelikud kasutusvaldkonnad on alles avastamata. «Oleme lühikese aja jooksul jõudnud  juba teise tooteni, mis muudab meditsiini teenuseid efektiivsemaks. See näitab, et 3D printimist on võimalik rakendada ka muudes meditsiini valdkondades, kuid seni pole neid võimalusi osatud ära kasutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles