Kirglik armastus on efektiivne valuvaigisti

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kirgliku armastuse poolt põhjustatud meeleolumuutus vähendab märkimisväärselt inimeste valutundlikkust, väidavad USA teadlased.

Uurimistööd juhtinud Stanfordi ülikooli teadlase Sean Mackey sõnul on ka lootust jõuda selgituseni, kuidas aju armastuse abil valu leevendab. Praegu on teada, et olulist rolli mängib aine nimega dopamiin, mis on seotud heaolutundega, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Siiski ei saa teadlased veel krooniliste valude all kannatavatele patsientidele soovitada valuvaigistite asendamist kirgliku suhtega. Pigem saab rääkida sellest, et selle nähtuse mõistmine võib viia uute valu leevendavate meetodite avastamiseni.  

Ühe uuringu läbiviimisel osalenud New Yorgi ülikooli teadlase Arthur Aroni sõnul armastatud inimesele mõtlemine aju mõnutunnet tekitava piirkonna intensiivse aktiveerumise. Sama aju piirkond aktiveerub ka kokaiini tarvitades või näiteks lotovõidu puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles