Kurk valus, nina nohune

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Jahedate ilmadega kaasnevate külmetusnähtude ennetamiseks tuleks immuunsüsteemi virgutada vitamiinirikaste värskete marjade, õunte ja köögiviljaga.

Toitumisteadlase ja Figuurisõprade konsultandina tegutseva doktor Mai Maseri sõnul on väga hea C-vitamiini allikas kartul. Kõige tervislikumad on koorega (kõik kasulik on ju koore all!) keedetud mugulad. Samuti peaks sööma palju kapsast ja talvisel ajal tuleb eriti kasuks vitamiinirikas hapukapsas.

Puuviljadest tasub eelistada kodumaiseid õunu, pihlakaid, kibuvitsamarju, astelpajumarju, sest need sisaldavad märkimisväärselt organismi tugevdavaid vitamiine ja mineraale. «Pihlakamarjad on ka röga lahtistava toimega, neid tasub pressida lastele köharohuks,» mainib arst.

Toidulaualt ei tohiks puududa sibul, küüslauk, porru, petersell ja seller. «Samuti ei maksa unustada olulist antioksüdanti E-vitamiini, mida leidub rohkesti idudes. Praegu on veel piisavalt värsket kraami saada, aga novembris peaks hakkama idusid idandama ja neid toorsalatitele lisama,» ütleb Maser.

Igas kodus peaks leiduma purk mett. Selle iidsetest aegadest tuntud tervise tugevdaja ja haiguste ravija tarvitamisel on paljudes peredes välja kujunenud oma tavad. Näiteks ravib tõhusalt külmetust supilusikatäiest meest ja hakitud mugulsibulast segatud rohi.

Sügisel tasuks toiduvalmistamisel kasutada jodeeritud soola, mis aitab samuti tugevdada organismi vastupanuvõimet. «Minu emal oli hea raviviis, mida ma ise alatasa järgin, kui tuleb vesine nohu: võtan pool klaasi vett, segan sinna kolm tilka jooditinktuuri ja joon kohe ära.

Tänu sellele põen tõbe kergelt,» räägib arst ja rõhutab, et tervislike eluviiside harrastajaist, kes söövad kolm-neli korda päevas, magavad korralikult ja liiguvad parajalt, ei saa külmetus- ja viirushaigused kergesti võitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles