Laktoositalumatus – kas pseudoprobleem?

, toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima laktoositalumatus ekorral juua ei saa.
Piima laktoositalumatus ekorral juua ei saa. Foto: SCANPIX

Väga tihti arvatakse, et laktoositalumatus on kaasaegne trendihaigus, kuid tegelikkuses kannatab Eestis laktoositalumatuse all erinevate andmete põhjal umbes 25-30% täiskasvanud elanikkonnast. Arvatakse et paljud ei ole oma probleemist tegelikult ise teadlikud, sest näiteks päriliku laktoositalumatusega inimestel avalduvad tugevad probleemid umbes 60-70 protsendil, kellel laktaasi aktiivsus on väga madal.

Laktoositalumatus ei pruugi olla täielik, vaid sõltubki laktaasi aktiivsusest. Tihti saavad madala laktaasi aktiivsusega inimesed süüa piimatooteid väheses koguses, ilma et nad tunnetaksid vaevusi. Samuti avalduvad vaevused aeglasemalt ja nõrgemalt, kui piimatooteid süüakse koos muu söögiga, kuna seedimine on aeglasem.

Lahtiseletatult on laktoositalumatus piimasuhkru imendumishäire, mis on tingitud piimasuhkrut ehk laktoosi lõhustava ensüümi laktaasi aktiivsuse vähenemisest. Looduses on loodud nii, et piim on ennekõike laste toit ja täiskasvanuna meie võime laktoosi lõhustada väheneb. Sellisel juhul ei lõhustata laktoosi seedimise käigus täielikult. Nii jääb osa laktoosi peensooles imendumata ja kui toidumass liigub edasi jämesoolde, lagundavad soolebakterid järelejäänud laktoosi hapeteks ja gaasiks. See võibki olla ebamugavate kõhuvaevuste, nagu näiteks puhitus, gaasid, korisemine, valu ja ka lahtisus, põhjuseks. Levinud kaebused, mis laktoositalumatusega kaasnevad on ka külmatunne ja kuumahood. Lisaks ärritavad jämesooles bakterite töö tulemusel eralduvad happed limaskesta ja võivad omakorda vaevusi põhjustada.

Laktoosivabad piimatooted on välja töötatud laktoositalumatusega inimestele, kuid nad on täiesti sobivad ka lastele ja tervetele inimestele. Hea on meeles pidada, et lisaks pärilikule võib esineda ka nn. sekundaarset laktoositalumatust, mille põhjuseks võib olla ajutine soolekahjustus, ärritunud soole sündroom, teraviljatalumatus (tsöliaakia) või muu soolestikku mõjutav haigus. Sellepärast on mõistlik oma seedimisel „silm peal hoida“ ja kahtluse korral valida menüüsse vähemalt ajutiselt laktoosivabad tooted, lasta kehal laktoosist puhata ja jälgida enesetunnet. Kui sellise testi tulemusel kaebused vähenevad, siis on mõistlik teha kinnituse saamiseks ka laktoositalumatuse test.

Lisaks on laktoosivabad piimatooted tavaliste piimatoodetega võrreldes veidi magusama maitsega, kuna laktoosi lagunemisel tekkiv glükoos on meie maitsemeelte jaoks laktoosist umbes viis korda magusam.

Ja isegi kui laktoositalumatus leiab kinnitust, ei pea sellepärast piimatoodetest loobuma, vaid enamikel juhtudel piisab, kui jälgime, mida sööme. Enamus laktoositalumatusega inimesi saavad väikeses koguses süüa hapendatud piimatooteid, kus laktoos on juba hapnemise käigus lagundatud glükoosiks ja galaktoosiks. Lisaks on müügil laias valikus laktoosivabasid piimatooteid, mida probleemide korral kindluse mõttes eelistada tasub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles