Toiduained, mis päikse käes tekitavad nahalöövet

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margarita kokteil laimiga.
Margarita kokteil laimiga. Foto: SCANPIX

Margarita kokteili üheks komponendiks on värskendav sidruni- või laimimahl, ent õues jooki valmistades tsitruste mahla pressimine võib tekitada nahale ohtlikke põletushaavu.

Näiteks eelmisel suvel kannatas üks Floridast pärit mees teise astme päikesepõletuse käes, sest õues kokteili valmistades sattus ta kätele laimimahl, mis kokkupuutel päiksekiirgusega tekitas põletavaid haavu, vahendab Fox News.

Sellist reaktsiooni nimetatakse fütofotodermatiidiks, mis tekib ultraviolettkiirguse ja ultraviolettkiirgustundlikkust suurendavaid aineid sisaldavate taimede mahla sattumisel nahale. UV kiirgusega kokkupuutel reageerivad nõnda näiteks greip, sidrun, laim, seller, petersell  jm. Lööve meenutab põletust ning tekib vähem kui 15 minuti jooksul.

Harvematel juhtudel tekivad suured villid või isegi haavandid ning inimene võib vajada arstiabi. Enamikel juhtudel pääsetakse siiski kerge punetuse, põletustunde ja paistetusega, mis leeveneb õige pea. Raskem põletus võib olla valulik umbes viis päeva, ent sellest täielikuks paranemiseks võib aega minna kuni mitu kuud. Mõned inimesed peavad «margarita haigust» ekslikult mürgipuuga kokkupuutel tekkinud lööbeks või päikesepõletuseks.

Mayo kliiniku dermatoloog doktor Dawn Davis soovitab eelpool nimetatud taimi sisaldavad söögid ja joogid valmistada siseruumides. Seejärel peaks käsi korralikult vee ja seebiga pesema, enne kui päikese kätte minna. Hea oleks isegi lapiga üle pühkida oma nägu ja käsivarred, kuhu võis samuti tsitrusemahla sattuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles