Kas kookosvesi on parem kui tavaline vesi?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kookospähkel kõrrega
Kookospähkel kõrrega Foto: SCANPIX

Kookosvett reklaamitakse sageli kui väga toitaineterikast ja looduslikku jooki.

Kuigi kookosvesi on spordijoogile tervislikum alternatiiv, pole see siiski kõiki kiidusõnu väärt, teatab huffingtonpost.com.

Tegemist on kookospähkli sees sisalduva vedelikuga, mis sisaldab keskmiselt 45 kilokalorit, 11 grammi süsivesikuid, millest üheksa on looduslikud suhkrud, 70 mg soodiumi ja 500 mg kaaliumi ühe tassitäie kohta.

Pudelivees loomulikult kaloreid ega süsivesikuid pole. Spordijoogi vastavad näitajad on 55 kilokalorit, 14 grammi süsivesikuid, millest kõik on lisatud suhkrud ning soodiumi 105 ja kaaliumi vaid 30 mg.

Kookosvee mõju spordist taastumisele on vähe uuritud, peamised tulemused viitavad, et taastumisprotsessi see märgatavalt ei kiirenda. Janu kustutav toime on tavalisel veel, kookosveel ja spordijoogil ühesugune.

Kui võrreldi spordijooki ja lisatud soodiumiga kookosvett, siis avastati, et need hüdreerivad keha paremini kui tavaline vesi, kuna imenduvad vereringesse kiiremini. Samas kui trenni tegeva inimese toidulaud sisaldab piisavalt soolasid ja mineraale, imendub ka tavaline vesi piisavalt kiiresti.

Seetõttu on paar-kolm korda nädalas 60 minutit treenivale inimesele parim spordijook ikkagi tavaline vesi. Suurema koormusega treenijad võiks soovi korral vahel ka kookosvett juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles