Ravimiamet kutsub inimesi üles ostma ravimeid vaid apteekidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisanditele tuleks eelistada värskeid toiduaineid.
Toidulisanditele tuleks eelistada värskeid toiduaineid. Foto: SCANPIX

Täna alanud kampaaniaga juhib ravimiamet tähelepanu, et vaid apteegist ostetud ravimite puhul saab olla veendunud nende kvaliteedis ning naabrilt, turult või suvaliselt veebilehelt ostetud rohud võivad olla ohtlikud.

Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk kinnitas, et Eesti apteekidest ostetud ravimid on enne müügile lubamist heaks kiidetud, nende säilitamine kontrollitud ja ohutuks kasutamiseks annab apteeker kaasa nõuanded. Samuti kinnitas ta, et võltsitud ravimeid ei ole Eesti apteekidest leitud.

«Küll aga tasuks hoiduda neist ravimitest, mille päritolus kindel olla ei saa ning vältida ka tuttavatelt või sugulastelt saadud ravimite kasutamist – need ei pruugi sobida. Ravimi tarvitamise vajaduse määrab siiski arst,» ütles Kiisk.

«On veebilehekülgi, kus pakutakse odavaid ravimeid ilma retsepti nõudmata. Nende puhul valitseb oht saada võltsitud ravimeid, mille koostis on teadmata ja mõju ennustamatu. Mõnel puhul ravim ei toimi, kuid tagajärg võib olla ka eluohtlik,» sõnas Kiisk.

Kiisa võib ravimi võib osta ka internetist, kuid seejuures tuleks jälgida, et internetiapteek oleks seaduslik. Alates 1. juulist peavad kõik registreeritud internetiapteegid kasutama oma veebilehel vastavat logo kogu Euroopa Liidus.

Perearst Diana Ingerainen tõdes, et inimeste hulk, kes kasutavad Venemaalt toodud ravimeid, on jäämas järjest väiksemaks. «Krooniliste haigustega patsiendid usaldavad järjest rohkem apteeke, kust saab kvaliteetse ravimi. Venemaalt tuuakse ravimeid peamiselt endisest harjumusest või madala hinna tõttu, kuid sageli ei ole need patsiendid teadlikud, et samad ravimid on ka Eesti apteegis soodsa hinnaga saadaval,» ütles Ingerainen. «Üha kasvav murekoht on erinevad toidulisandid, mida internetist tellitakse,» lisas arst.

Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepa sõnul on inimesed üsna teadlikud ning usaldavad ennekõike neid ravimeid ja toidulisandeid, mida arst või apteeker soovitab. Apteekri sõnul ostetakse ravimeid või muid tooteid ka internetiapteegist üsna julgelt, aga sagedasti tullakse nõu küsima ikka apteegist, kas antud preparaat sobib kindla tervisemure korral või mitte ning kas seda võib võtta koos teiste ravimite ja toidulisanditega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles