Paberretsept kolib ajalukku

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept vahetab paberretsepti välja.
Digiretsept vahetab paberretsepti välja. Foto: Liis Treimann

Haigekassa statistika järgi on välja kirjutatud paberretseptide arv viimase nelja aastaga mitu korda langenud ja moodustas mullu 11,5 protsenti 2011. aasta tasemest.

Kui 2011. aastal kirjutati välja veel  1 181 259  paberretsepti, siis mullu  vaid  136 547 retsepti, teatab meditsiiniuudised.ee.

Digiretsepte oli 2011. aastal 8 933 310 ja 2014. aastal 11 488 883.

Haigekassa peaspetsialist Kertu Eensaar selgitas, et soodusretseptide arv on samuti aasta-aastalt kasvanud – aastal 2011 väljastasid arstid 8,9 miljonit ja aastal 2014 11,4 miljonit soodusretsepti.

Digiretsepti infosüsteemi kasutamine retsepti väljakirjutamisel on kohustuslik kõikidele tervishoiuteenuse osutajatele. Erandolukordades, näiteks koduvisiitidel või elektrikatkestuste ajal, jääb arstile endiselt võimalus kirjutada välja paberretsept.  Sellisteks olukordadeks väljastab haigekassa tervishoiuteenuseid osutavatele asutustele paberretseptide blankette.

«Tervihoiuteenuse osutajad on aasta-aastalt järjest vähem soovinud paberretseptide blankette. Kui jälgida trendi ja arvestada meie digiretsepti töötamise stabiilsust ja mugavust, siis võiks eeldada, et 2015. aastal on soov paberretseptide vastu väiksem kui 2014. aastal soovitud kogusest. Paberretseptide blankette tellivad peamiselt suuremad haiglad, perearstid ja hambaraviteenuse osutajad,» selgitas ta.

Apteegis paberretsept n-ö digiteeritakse ja nii jõuavad kõik realiseeritud retseptid samuti retseptikeskusesse. Neid andmeid töödeldakse sarnaselt tavaliste digiretseptidega – neid näevad arstid inimese ravi ajaloos, inimesed oma retseptide nimekirjas (via eesti.ee või patsiendiportaal) ja nende infot kasutatakse teistes Eesti tervishoiu e-teenustes, mida pakub E-Tervise Sihtasutus (e-tervisetõend nt juhilubade määramisel). Paberretsept digiteeritakse apteegis samal ajal, kui ravimit väljastatakse st paberretsept läbib sarnased kontrollid ja nii saavad tuvastatud ka ebakorrektsused andmestikus, mille puhul peaks apteeker keelduma paberi alusel ravimit väljastada (nt paberretsepti väljastanud raviasutusel puudub/on aegunud tegevusluba jt).

Terviseamet kontrollis paberretseptide väljastajaid 2014. aasta kevadel. Amet saatis teavituskirjad tervishoiuteenuse osutajatele, kes olid haigekassa andmetel käesoleva aasta kahel esimesel kuul kirjutanud välja ohtralt paberretsepte.

45st teavituskirja saanud asutusest andsid tagasisidet kümme, kes märkisid  paberretseptide väljakirjutamise põhjustena  klientide välismaise päritolu või vajaduse väljastada retsepte koduvisiitidel. Takistustena toodi ära ligipääs retseptikeskusele X-tee portaali kaudu, mis on teenuseosutajate hinnangul lisaks ajamahukas ja keeruline. Samuti selgus, et mõnel juhul pakutakse teenuseid eri tegevuskohtades või teeninduspunktides, kuhu tarkvara ostmisel ei nähta mõtet.

Terviseamet tuletas neile meelde, et paberretsepte võib  väljastada  ainult juhul, kui objektiivsetel põhjustel puudub ligipääs digiretseptikeskusele, ja lubas jälgida ka edaspidi retseptide väljakirjutamisele sätestatud nõuete täitmist.

Ravimiseaduse alusel on terviseametil õigus teha ettekirjutusi ravimiseaduses ja selle alusel vastu võetud määrustes sätestatud nõuete rikkumise lõpetamiseks ja karistada tervishoiuteenuse osutajat ravimi väljakirjutamise nõuete rikkumise eest rahatrahviga kuni 200 trahviühikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles