Verekeskus vajab hädasti 0-reesusnegatiivseid doonoreid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides
Doonoripäev Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus vajab väga 0-reesusnegatiivse veregrupiga doonorite abi, kuna praegu on haiglaravil mitu raskes seisundis sama veregrupiga patsienti, kes vajavad eri verekomponentide ülekandeid.

Verekeskuse referentlabori juhataja-vanemarst dr Ulvi-Kaire Kongo sõnul on neile patsientidele sobiva vere leidmine problemaatiline, kuna nende verest on leitud antikehasid.

Ta selgitab, et lisaks A-,B-,0- ning Rh-veregrupisüsteemile on nüüdseks avastatud veel ligikaudu 35 veregrupisüsteemi ning antikehadega patsiendile tuleb lisaks AB0 ning Rh-veregrupisüsteemile teostada täiendavaid uuringuid ning veresobitamisi.

«Kui 0-negatiivse veregrupi omanikke on vaid 4,3 protsenti Eesti elanikkonnast, siis praegu on meil abivajajateks patsiendid, kellele sobivad ainult 25 protsenti 0 Rh negatiivse veregrupiga veretoodetest,» ütleb Kongo.

«See raskendab meie valikuid ning seetõttu vajame sobiliku vere leidmiseks täiendavalt doonorite abi,» lisas ta.

Foto: Verekeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles