Eestis teevad naised iga päev ligi 20 aborti

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse katkestamise majanduslike murede kõrval on ka ebakindlus paarisuhtes.
Raseduse katkestamise majanduslike murede kõrval on ka ebakindlus paarisuhtes. Foto: Stanislav Moshkov

Eestis katkestatakse ligi 20 rasedust päevas ning üks peamisi põhjuseid on see, et mehe tugi lapse kasvatamisel on paljudel olematu.

«Raseduse katkestamise peapõhjus majanduslike murede kõrval on ebakindlus paarisuhtes,» ütles naistearst Made Laanpere. Naine ei soovi sünnitada, kui ta teab, et mehe tugi lapse kasvatamisel on olematu, kirjutab Pealinn.

Eestis katkestatakse ligi 20 rasedust päevas ja saja elussünni kohta tuleb 56 aborti. Selleks, et jõuda Soome tasemele, kus saja sünni kohta tehakse 17 aborti, tuleks Eesti naistearstide seltsi president dr Made Laanpere sõnul pöörata suuremat tähelepanu soolise ebavõrdsuse vähendamisele.

Hiljaaegu avalikustatud uuringus «Eesti naise tervis 2014» uuriti naistelt muu hulgas ka raseduse katkestamise põhjusi. Kui noored naised märkisid, et nad ei ole veel küpsed lapsevanema vastutust võtma, siis kolmekümne ringis naised mainisid võrdselt majanduslikke põhjusi ning rahulolematust paarisuhtega.

Kuigi riik on lastega perede toetusi jõudsalt suurendanud, ei ole see naistearsti sõnul paraku piisav lahendus sündimuse tõstmiseks. «Raha saamine on kahtlemata väga tore, aga selle mõju on lühiajaline,» tõdes Laanpere.

Eestis lasevad naised teha aastas ligi 7000 aborti. Rekordarv aborte ühe naise kohta on 18, eelmisel aastal oli raseduse katkestajate hulgas 112 naist, kelle pagasisse kuulus kuus või rohkem aborti. 56 aborti saja sünni kohta on paljuvõitu, kui võrrelda näiteks Rootsiga, kus tehakse saja sünni kohta 33,8 aborti. Või Soomega, kus see number on Euroopa madalaim – 16,9.

Üldiselt teevad kõige rohkem aborte 20-35-aastased naised, kes ka sünnitavad kõige rohkem. Tegemist on tavaliste naistega, kellest enamikul on kindel töökoht. Neljandik aborti tegema tulnud naistest ei ole varem ühtegi last sünnitanud.

Aastatega on olukord siiski paremaks muutunud. «Kui näiteks 1990. aastal oli saja elussünni kohta umbes 150 raseduse katkestamist, siis on praegune number väga suur edasiminek,» tõdes Laanpere.

Raseduse katkestamine seadustati Eestis 1955. aastal ning sellest ajast alates on jäänud sündimata enam kui 1,5 miljonit last.

Refereeritud artiklit saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles